A buddhizmus, ami akadályozza a felébredést és a megvilágosodást

2020.11.11

Igen, jól olvasod, akadályozza.

A spirituális értelemben vett felébredés a legegyszerűbb "esemény" a világon. Annyi történik, hogy egyszercsak egy pillanat alatt észreveszed, hogy te nem a test-elme rendszer vagy, hanem valami azon túli dolog. És ez a valami, nem anyagi természetű, nincs kora, nincs neme, örök és hallhatatlan. Úgy tűnik, hogy ez maga a körülötted lévő tér. Ebből a térből figyelsz kifele, és ez a megfoghatatlan figyelő az igazi éned. Ha vizsgálgatod, akkor fényként, szeretetként, semmiként, mindenként is tudnád jellemezni.

Ahogy egy pillanat alatt felébredtél, megszűnik az azonosulásod a test-elme rendszerrel, azzal, akinek addig hitted magad. Rögtön látod, hogy ez a test-elme rendszer nem te vagy. Rögtön látod, hogy ez a test-elme rendszer magától csinál mindent. Magától gondolkodik, vagyis a gondolatok csak úgy megjelennek benne. Magától érez, vagyis az érzések csak úgy megszületnek benne. És magától cselekszik, a cselekedetek csak megtörténnek vele. Nincs ott senki konkrét valaki (és abszolút nem te vagy az), aki ezeket gondolja, érzi, cselekszi. Mind csak megtörténik magától. Mind, csak megtörténik a test-elme rendszerrel, azzal, aki nem te vagy.

És hogy jön ide a buddhizmus?

Nos, a buddhizmus nem ezt tanítja. A buddhizmus szerint sokat kell meditálnod, azt megfelelő pózban, megfelelő technikával. Fontosak a csakrák, mert minden energia. Lélekvándorlás van. A szenvedést meg lehet szüntetni. A megvilágosodottak különleges képességekkel rendelkeznek. A csend a legnagyobb tanítás. A karma törvénye mindenre kihat. És még ezernyi mantra, szabály, rítus, elmélet.

Ahonnan én látom, a buddhizmus, mint életforma, mint vallás, jó dolog. Alapvetően az elfogadásra, a békére, a jóságra tanít. Ami a mai társadalmunkra jó hatással van.

De. A felébredéshez és a megvilágosodáshoz nem visz közelebb. Sőt.

Ennek oka a külsőségek fontossága. A buddhizmus tele van mindenféle olyan szertartásszerű cselekedettel, elmélettel, szabállyal, ami sajnos árt a felébredést és megvilágosodást keresőknek. Árt, mert a követők a külsőségek betartására helyezik a hangsúlyt, és nem magára a figyelemre.

A felébredéshez nem kell semmilyen szabályt betartanod. Nem kell speciális gyakorlatokat csinálnod. Nem kell félned a gondolatoktól, a karmától, hogy jujuj, ha valami rosszul teszek, akkor baj lesz. Nem kell csakratisztításra járnod. Nem kell elvándorolnod semmilyen barlangba, hogy ott vezekelj. Nem kell semmi extrát tenned. Csak és kizárólag észre kell venned, hogy te nem a test vagy, hogy a gondolataidat nem te gondolod, és az érzéseidet nem te találod ki.

Egyszerűen csukd be a szemed, kezd el megszámolni a gondolataidat, majd menj oda a figyelmeddel ahhoz, aki számolja a gondolataidat. Ha odamentél, kérdezd meg (magadban), hogy ő kicsoda. Milyen nemű, mi a kora, mi a neve. És utána vizsgáld meg, hogy miből van. Ha a teremtő is úgy akarja, már fel is ébredtél. Az, aki meg tudja számolni a gondolataidat, az vagy te. És mivel meg tudtad számolni a gondolataidat, rájöttél, hogy a gondolataidat nem te gondolod, hanem csak úgy megjelennek. És mivel látod onnan a testedet, látod, hogy az sem te vagy. És már meg is szűnhet az azonosulásod vele, ha elhiszed azt, amit most megtapasztaltál. Innen kezdve jöhet a mélyülés. Minél több időt tölts ebben az új figyelő állapotban.

Ami jó a buddhizmusban, hogy megfogalmazza a célt, vagyis a felébredés elérését. Sokan azt sem tudják, hogy ezt kéne keresni, mert ez a megszabadulás kulcsa. De a megszabadulás nem a szenvedés megszűnést jelent, hanem az azonosulás megszűnését.

De a buddhizmus a felébredetteknek, megvilágosodottaknak különleges képességeket tulajdonít. Hagy ne soroljam fel, hogy miket hallottam. A levitálás, óriási gyógyítás, fénnyé válás, vagy hogy a felébredett nem beszélhet a felébredésről, és stb, stb, stb. Butaság, butaság, butaság.

Felejtsd el a szabályokat. Felejtsd el a buddhizmust.

 A felébredés maga a csoda, nem pedig az, aki felébredt. És a felébredéshez nem kell semmi, csak észrevenned azt, hogy mi is vagy valójában.

Ennyike.

Attila