A Dalai Láma

2020.02.23

Felébredt tanító-e a Dalai Láma?

Sajnos nem. Nem onnan beszél. A jelenlegi Dalai Láma heroikus küzdelmet folytatott hazája függetlenségéért. Tanult és bölcs ember, de nem felébredett ember.

A felébredés során megtapasztaljuk, hogy az ami igazából vagyunk, sokkal több, mint amit bármelyik vallás, bármelyik izmus le tudna írni, ki tudna fejezni. Felette áll mindennek, amiben eddig hittél. Alapvetően változtatja meg a világról alkotott nézőpontodat.

Ennek ellenére a felébredett tanítókat három nagy csoportba lehet sorolni.

Az első, az álfelébredett tanítók. Akik nem azok, de azt hiszik magukról, hogy azok. Rengeteg követővel bírnak, rendszereik bonyolultak. De nem onnan beszélnek. Jobb esetben "róla" beszélnek, de hallani, hogy nem tapasztalati, hanem tanult információk alapján. Sajnos sok "kárt" okoznak, mert az igazi felébredést valami misztikus dolognak állítják be, amit elérni különleges képességekkel lehet, és ha elérted, akkor te is különleges képességekkel fogsz rendelkezni. Ezek után az őket követőknek nagyon nehéz az igazi felébredésről beszélni. Mert az igazi felébredés nem olyan csilli-villi, mint ahogy azt ők már elképzelik.

A második, a felébredt tanítók egy csoportja, akik a jelenlegi életedet akarják jobbá tenni, de a felébredéseddel nem foglalkoznak. Ők tudják az igazságot, mégsem azzal foglalkoznak, hanem mindenféle "módszerrel", varázslásokkal, avatásokkal igyekeznek "jobb" jelenlegi életet ígérni neked. Az igazság azonban az, hogy ezekkel a módszerekkel a jelenlegi életed nem válik jobbá. Maximum csak azt hiszed, hogy jobbá válik, vagy csak ideig óráig lesz jobb. Az igazság azonban az, hogy ha felébredsz sem válik jobbá az életed. Csak már tudod, hogy az valójában csak a test-elme-érzelem alkotta rendszer élete. És az igazi te, az örök és halhatatlan lény, aki vagy, mindezt csak figyeli. Így már nem akarod az életedet jobbá tenni, hanem hagyod, hogy olyan legyen, amilyen, és kész. A békédet, amit a felébredés ad, a test-elme-érzelem alkotta rendszer élete nem befolyásolja. Már sztoikus nyugalommal szemléled az életed. És ez az, amit minden igaz tanító tanít.

A harmadik csoport, az igaz tanítók, akik csak és kizárólag a felébredésedhez akarnak közelebb vinni téged. Ők az igazi énről beszélnek, amit önvalónak, tudatosságnak, igazi énnek, Isteni énnek, ürességnek, semminek neveznek. Az ő módszerük az önkutatásra, a befele vizsgálódásra összpontosít. Ahol azt kutattatja veled, hogy ki nem vagy, és ki is vagy valójában. Nem adnak avatásokat, nem kell varázslásokat elsajátítanod. Csupán a befelé figyelés hogyanjában segítenek. Nem gyűlölik az egot, és nem tartják gonosznak. Csak valaminek, amit meg kell haladnod, hogy "megszabadulj" a "szenvedéstől".

A Dalai Láma nem tartja magát felébredt tanítónak. Erről sosem beszél. Tehát Ő egyik fentebbi kategóriába sem tartozik. 

A buddhizmus nem visz közelebb a felébredéshez. De ha már szimpatizálsz a buddhizmussal, ne a külsőségek szintjén tedd. A szobrok, zászlók csak a külsőség jelei. Legyél békés, tegyél jó dolgokat, segíts másokon, az már inkább közelebb áll az igazi buddhizmushoz.

Legalább is szerintem.

Attila