A felébredés után

2021.06.12

Több olvasója is van a blognak, akik már megtapasztalták a felébredést. Ez az írás inkább nekik szól. Persze tanulságos lehet másoknak is.

Tehát, a felébredés megtapasztalása nem a végső állapot, hanem egy új startvonal. A felébredés "aha" pillanata után mindent tudni fogsz, de nem mindent fogsz még érteni. A megértés folyamata lassú és időigényes. Ezt a folyamatot hívjuk mélyülésnek.

Úgyhogy a felébredés után leginkább türelemre lesz szükséged. Türelem kell, hogy kivárd a folyamat végét, amíg megértesz mindent, hogy miért úgy van, ahogy van. Ez évekbe, igen jól olvasod, évekbe telik.

Úgyhogy ha azt gondoltad, a felébredés hatására egycsapásra minden jó lesz, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. Sok-sok berögzött dolognak kell elégnie a megértés tüzében, mire a béke teljesen elhatalmasodna benned.

A mélyülés során egyre átfogóbb szinten érted majd meg a valódi világot, az ego világát, és a közöttük lévő kapcsolatot. Mint említettem, évekig is eltart majd, mire el tudod engedni a sok felesleges addigi spirituális tevékenységedet.

Sokáig tart, mikorra majd megérted, hogy nincs aktív spirituális gyógyítás (csak passzívan a jelenléteddel okozol gyógyulást), ezért felhagysz majd vele. Mire megérted, hogy a felébredt állapot maga a meditáció, így már felhagysz az addigi meditálási szokásaiddal is. Kell idő, mire megérted, hogy hiába vagy felébredett, az ego világod élete ugyanolyan marad. Ugyanúgy beteg lesz a tested, ugyanúgy történnek veled rossz dolgok. És kell idő, míg megszokod az érzelemnélküliséget is. Ez különösen zavaró lehet eleinte. De a gondolatok sem fognak elmúlni, hiába is várnád. Mert a gondolatok is az ego énedhez tartoznak, és az ego éned megmarad továbbra is. Persze csendesebb lesz minden, de kell idő, amíg megszokod az új látásmódodat.

Meg fog változni a kapcsolatod a barátaiddal, családoddal is. Békésebb és bölcsebb leszel, de távolságtartóbb. Ezt is meg kell majd szoknod. Mivel már teljességben leszel, egyedül is jól fogod érezni magad. Nincs már szükséged semmire és senkire, hogy boldog legyél. A boldogság és a béke (immáron ezek szinonimák) az alapállapotod lesz. Persze itt nem a magamutogató boldogságra kell gondolni, hanem egy belső, kívülről láthatatlan boldogságra. Emiatt fura leszel kicsit mindenkinek. De ez is a folyamat része. Fogadd el ilyennek.

Ennek ellenére bizony-bizony eleinte sokszor visszazuhansz a régi ego állapotodba. Ami igazán bosszantóan hathat rád. De egyre többször veszed majd észre, hogy megint egoban voltál, és szépen lassan állandósul a felébredt állapot. Illetve már az sem fog zavarni, ha visszazuhansz. Mert tudod, hogy ennek így kell lennie, és nem tudsz hatással lenni a folyamatra.

Kicsit olyan, mintha új országba költöznél. Itt is eltart valameddig, amíg be tudsz illeszkedni ebbe az új, immáron végleges, világképedbe. Látod, hogy ez az új hazád a Kánaán, de nagyon sok emlék köt a régi világodba. Azok nem múlnak el azonnal.

Úgyhogy azt tudom csak mondani, hogy legyél türelmes. A felébredés mindenképpen a cél, és ezt már te is tudod. De a felébredés egyben a cél kezdete is. Akármennyire is ellentmondásosan hangzik, de ez van.

Attila