A jelenlét ≠ a felébredéssel

2021.10.23

A jelenlét megtapasztalásától még nem leszel felébredett. Sokan mégis azt gondolják, hogy ha már volt jelenlét élményük, az már a felébredés. Pedig nem.

Vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség közöttük.

A jelenlét egy olyan állapot, amikor annyira jelen vagy, hogy kikerülsz az ego én uralma alól. Tudatossági sorrendben a tudattalan ego állapot, a tudatos ego állapot, a jelen levés állapota, a jelenlét állapota, a felébredett állapot, és a megvilágosodott állapot követik egymást. Tehát a jelenlét az már a felébredés és a megvilágosodás előszobája. De ez még csak úgynevezett betekintés, vagy szatori élmény. És nem maga az igazi én felismerése.

A jelenlét során valójában eltűnik az ego, mintegy kiemelkedsz belőle. Eltűnnek a gondolatok, eltűnik az akarás, egyszerűen csak vagy, egyszerűen csak áramlasz a mindenséggel. Olyan, mintha térré változnál, eltűnik a testérzet, kitágulsz, átölel a szeretet, a béke, úgy érzed nincsenek határaid, és egyfajta boldogságérzet kerít hatalmába.

A jelenlét valójában az igazi éned alaptulajdonsága. Ilyenkor az szűrődik át az ego éneden keresztül. Ezt az állapotot nem felébredettként is átélheted, sőt, biztosan átélted már többször is. Végtelenül gyönyörű és varázslatos. De ez még nem a felébredés. Ez csak a felébredt éned kisugárzása, amikor az ego éned egy ideig képtelen az igazi énedet elfedni.

De amíg nem vagy felébredett, erre az állapotra (a jelenlétre) nem vagy tudatos. Azaz nem tudod, hogy ez valójában az igazi éned megnyilvánulása, mert nem ismered fel, hogy ez az. Csak a jelenséget veszed észre, magát az okát, az igazi énedet, nem.

A felébredés ezzel szemben egy tudomás. Az igazi éned felismerésének tudomása, és az azzal történő azonosulás. A felébredt ember az, akinél az "éntudat" már átugrott a test elme rendszerről (egoról) erre a nem anyagból lévő lényre (igazi én). A felébredés után már tudod, hogy mi is vagy valójában. Már tudod, hogy te "Az" vagy, és mindig is "Az" voltál, csak eddig nem vetted észre. (Azért nevezzük "Az"-nak, mert nincs neve és nem anyagból van, nem lehet leírni szavakkal, hogy mi a csuda is ez. Így jobb híján ez az elnevezése, amivel utalhatunk rá.)

Amikor már "Az" vagy, akkor megérted, hogy az igazi éned alaptulajdonsága a jelenlét. Vagyis a jelenlét az alapállapotoddá válik. De ennek erőssége változó.

Azért változó, mert a felébredés után továbbra is az ego éneden keresztül nyilvánulsz meg, azaz megmarad az ego. Vagyis kettő éned lesz. (Nagy én és kis én, vagy igazi én és illuzórikus én, vagy önvaló és ego, kinek hogyan tetszik.) És ha éppen nincs szükség az igazi énedre az ego világában való működéshez, akkor a jelenlét mintegy visszahúzódik.

Tehát felébredettként van, amikor nagyon intenzív a jelenléted, és van, amikor szinte csak a tudomásod marad meg arról, hogy te maga vagy a tér. Ilyenkor egyáltalán nem érzed a jelenlétet, hanem csak tudod, hogy "Az" vagy.

Eleinte zavaró is ez, de aztán elfogadod ilyennek, hogy felébredettként sem vagy állandóan intenzíven jelen. Azonban már bármikor aktivizálni tudod, bármikor fel tudod erősíteni, bármikor ki tudsz tágulni az aktív jelenlét szintre. Ilyenkor elmerülsz az igazi énedben, és annak tulajdonságai elkezdenek felerősödni. Tehát nem a jelenlétet idézed elő, hanem elmélyedsz az igazi énedben, aminek az alaptulajdonságai ilyenkor maguktól felerősödnek. Ilyenkor egyszerűen kitágulsz. Ez valójában a felébredt ember meditációja.

Ellenben az ego állapotban megtapasztalt jelenléttel, ahol éberen ezt előidézni nem tudod. Ott ez csak ritkán és spontán jelenik meg. Egoként mély meditálás során is ezt az állapotot éred el, de ugyebár akkor nem a "való világában" éred el ezt, hanem kivonod onnan magad. Ezért van az, hogy amikor abbahagyod a meditálást, akkor a jelenlét is eltűnik.

Összefoglalva:

Tehát az ego állapotban való jelenlét tudattalan. Ott az csak egy "gyönyörű" állapot. A felébredett énként a jelenlét pedig maga a felébredettség tudomása.

Tehát a jelenét megtapasztalása még nem a felébredés. Kell ott még valaminek történnie, egy pillanatnak, amikor hírtelen fel is ismered az igazi énedet. Egy "aha" pillanat fog történni a felébredéskor. Amíg ez nincs meg, addig a jelenlét csak egy élmény. Ha megvan, akkor pedig alapállapotoddá válik.

Érted már?

Attila