A különböző tudatállapotok

2020.01.29

Alvó tudatállapot. Ez az az állapot, amiben szinte az összes ember leledzik folyamatosan. Ez az úgynevezett ego állapot. Ahol az én a test-elme-érzelem alkotta rendszert jelenti. Ahol az egobeli én gondolom, én érzem, én cselekszem határoz meg mindent. Ahol azt hiszed, hogy van szabad akaratod, és döntéseket te hozod meg.

Ez az állapot lehet teljesen tudattalan, vagy jelen levő állapotú.

A teljesen tudattalan állapotban olyan az ember, mint egy robot. Minden ugyanúgy zajlik, de "nincs ott" senki, aki tudatában lenne a történéseknek. Egyszerűen a cselekvőnek fogalma sincs semmiről, hogy mi történik vele és körülötte. Az ilyen ember szemébe belenézve csak homályt látni. Mindenre abszolút tudattalanul reagál.

Szinte mindannyian a nap bizonyos óráit, perceit ebben az állapotban töltjük.

A jelen levés állapota. Ez az az állapot, amikor ott van az események pillanatában egy éberség állapot. Amikor hallod, amit mondasz, érted, amit csinálsz, és ego szinten tudatosan viselkedsz. Sokszor van, hogy egyszer-csak hirtelen éberré válsz, és nem is tudod, hogy addig hol is voltál valójában. De akkor épp jelen vagy. Ez egy nagyon jó érzés. Ekkor úgy érzed, hogy tényleg élsz, és minden olyan intenzív. Hogy ott vagy az érzékelés, az észlelés központjában. Úgy érzed, hogy jelen vagy. Az erre való törekvés, hogy a lehető legtöbbször ebben az éber állapotban legyünk, és maga ez az állapot már szinte elég is, hogy minőségibb életet élhess, hogy átláss a szenvedésen.

Az ilyen ember szemébe nézve csillogást, értelmet látunk.

Jelenlét állapota. Ebben az állapotban a jelen levés felerősödik, és elkezd elválni az éberség állapot a test-elme-érzelem alkotta rendszertől. Elkezd az azonosulás lazulni. Elkezdesz egy kicsit tér lenni. Mintha kitágulnál, mintha kívülről látnád magad. És ez nagyon fura, de egyben nagyon jó érzéssel tölt el. Mintha mindenki más körülötted csak egy film szereplője lenne. Kicsit olyan, mintha lebegnél, pedig látod, tudod, hogy éppen állsz, vagy ülsz. De mégis mintha olyan könnyűvé válnál, mintha súlytalan lennél.

Szinte mindenki élte már át ezt az érzést. Elérhető meditációban, vagy megtapasztalhatod egy igazi mester jelenlétében, de tudatos emberek közösségében is megjelenhet benned.

Felébredt tudatállapot: Ebben az állapotban a jelen levés állapot ébersége, a jelenét térként érezhető én állapota teljesen leválik a test-elme-érzelem alkotta rendszerről. Megszűnik a további azonosulás vele. Az ego és az én elkülönül egymástól. Az én már csak a tiszta éberség, a tiszta tudatosság lesz. Az ego pedig csak egy rajtad különálló ismeretlen lény lesz, akit csak úgy viselsz magadon. Már tudod, hogy nemtelen, kortalan, nem anyagból álló entitás vagy, aki nem született és nem hal meg soha. Örök vagy, mindig is ott voltál, csak eddig nem vetted észre magad. Ha ezt az állapotot eléred, akkor ebből nincs visszaút.

Amiben a felébredett emberek különböznek, az ennek az új énnek a megértésében rejlik. 

Ez az állapot könnyen elérhető, egy körülbelül tíz perces trükkös önvizsgálattal egy a módszert ismerő segítségével.

Az ilyen ember szemébe nézve "látjuk" a szem mögött lévő igazi ént.

A megvilágosodott tudatállapot. Egy teljesen más dimenzióba kerülsz, amikor ez történik veled. Mindennel egylényegű leszel. Minden ugyanúgy történik továbbra is a napjaidban, mint eddig, de minden történés benned történik meg. Te és minden egy. Maga leszel a tér, és az abban megnyilvánult minden.

Ez az állapot erőből nem érhető el. Ez kegyelem. Vagy megkapod, vagy nem. De hogy egyáltalán megkaphasd, égő vággyal kell rá vágyni, intenzíven és fáradhatatlanul kell keresned. 

Ugye, hogy ugye?

Attila