A megvilágosodáshoz vezető első lépcsőfok

2021.02.16

Már több cikkben is írtam, hogy a megvilágosodáshoz öt lépésen keresztül vezet az út. Nézzük meg az elsőt, hogy mit kell tenned hozzá.

A test függőségmentessé válása

Az első lépcsőfok során észre kell venned, hogy milyen dolgok tartják uralmuk alatt a testedet. Ezek lehetnek élelmiszerek vagy élvezeti cikkek, például kávé, tea, kóla, gumicukor, chips, alkohol, cigaretta és még sorolhatnám. Lehetnek tevékenységek, például kondizás, futás, tv-nézés, számítógépezés, mobiltelefonozás és a többi. De bármi ide sorolható, a túlzott templomba járástól a túlzásba vitt meditációig, ismétlem, bármi.

A lényeg azonban nem a tevékenység, és nem is a tevékenység káros vagy nem káros volta. Hanem az, hogy a tested függővé vált tőle. Ezek a dolgok gúzsba kötik a testedet, ami alól fel kell szabadulnod, hogy léphess egyet a megvilágosodás felé.

De.

De nem kell egyik cselekvésedet sem abbahagynod. Csupán a függőségtől kell megszabadulnod. Például, ha reggel csak úgy tudsz felkelni, ha megiszol egy csésze kávét, akkor te felkelési kávéfüggő vagy. Nem az a baj, hogy reggel megiszol egy kávét, hanem hogy azt gondolod, ezt muszáj megtenned, mert ha nem, akkor a napod el lesz rontva.

Azonban hogy függőségmentessé váljon a tested, el kell érned, hogy ez olyan szintre változzon, hogy mindegy, hogy megiszol-e egy kávét reggel, vagy sem, a napod akkor is ugyanúgy fog majd indulni. Vagy például a mobiltelefonodat csak akkor ellenőrizd, ha már régen tetted, vagy ha jelzett neked. Hogy cigarettára csak úgy gyújts rá, mint egy kocadohányos, aki csak hobbiból szív el néha egy-egy szálat. Hogy konditerembe csak akkor menj, ha hiányzik, és csak annyi időt tölts ott, amennyi jól esik. Hogy bármikor fel tudj állni a számítógéped elől. Hogy el tudjon telni egy nap, vagy akár több is anélkül, hogy leültél volna meditálni.

Érted már? Nem az a baj, amit csinálsz, hanem az, hogy a rabja vagy.

A legfontosabb, hogy vedd észre, hogy minek vagy a rabja, és érd el, hogy az csak mint egy hobbi legyen a számodra. Ne azért csináld, mert muszáj, hanem azért, mert jól esik. De ha nem csinálod, akkor se legyen semmi baj. Akár el is tudnád hagyni. Örökre.

Amíg a tested raja bárminek, addig te is rabja vagy a testednek.

Ahogy a tested elengedi a függőségeket, te is képes leszel elengedni a testeddel való azonosulásodat.

És ez még csak az első lépcsőfok. Nos, ezek után is meg akarsz még világosodni? Maradj inkább függő, úgyse fog sikerülni. :)

Attila