A szabad akarat kérdésköre

2020.02.20

A felébredés során az egyik fontos felismerés, hogy nincs szabad akarat. Azt tapasztalod, hogy a gondolataid csak úgy megszületnek, az érzéseid csak úgy megjelennek, és a cselekedeteid csak úgy megtörténnek, de nem te vagy az, aki ezeket létrehozza. Azt tapasztalod, hogy ezek "maguktól" történnek. 

Ha nem vagy felébredett, természetesen ezt te máshogy tapasztalod. Hiszen te még azonosulsz a testeddel, a gondolataiddal és az érzéseiddel. Te azt hiszed, hogy ezeket te idézed elő. A felébredés után azonnal látod, hogy ez nem így van. 

Ahogy ezeket észrevetted, megérted, hogy ha nem te teszed ezeket, hiszen te a figyelő tér vagy, akkor bizony a szabad akarat se a tied. Vagyis nincs szabad akaratod. Valaki más csinálja ezt az egészet. Valaki, akit jobb híján a teremtőnek hívhatunk.

Azonban érdemes belegondolni abba, hogy ha nincs szabad akarat, és mindent az ég egy adta világon a teremtő hoz létre, a világ összes gondolatát, érzését és cselekedetét, akkor az összes szép és rossz dolgot is ő hozza létre. Ő teremtette és hozza létre a mai fejlett világunkat, a sok szenzációs találmánnyal, és a rengeteg gyönyörű megtapasztalással, a fantasztikus alkotásokkal, a legnagyszerűbb érzéseinkkel. De ő csinálja a háború összes borzalmát, a szegénység és a bűnözés minden formáját is. 

És ilyenkor ha azt gondoljuk, hogy például Hitler milyen gonosz volt, és mennyi gonoszságot követett el, akkor felébredettként tudjuk, hogy ezt mind a teremtő hozta létre. És hozza létre mind a mai napig.

Mi, mindenki, a felébredettek is, csak elszenvedjük ezt az egészet. Változtatni rajta magunktól nem tudunk, hiszen a magunk, csupán csak a figyelő tér. Minden változást vagy nem változást is a teremtő hoz létre.

Így meg kell értened, hogy te nem csinálsz semmit. Te csak figyelsz. 

Te nem születsz újra, te nem vagy bódhiszattva, te nem teszel jó dolgokat és nem teszel rossz dolgokat sem. Ez mind a teremtő. 

Ezért mondja minden igazi felébredett, hogy nincs tanító, nincs tanítvány és nincs tanítás sem. Ezek mind csak látszat dolgok.

A teremtő hozza létre a tanítót, a tanítványt és a tanítást. Azokat, akik azt hiszik, hogy valamilyen tudás birtokában vannak, amit át kell adniuk, és azokat is, akik azt hiszik, hogy ezt a tudást egy tanítótól megkaphatják. Ez mind maga a teremtő.

A figyelő én, akit szintén a teremtő hoz létre, pedig mindezt figyeli. És ha már felébredett vagy, akkor figyeled. 

Persze ezt úgyse hiszed el, még a felébredettek közül is sokan nem hiszik el. És persze még ez a hit sem a tied. Azt se te csinálod.

Ilyen egyszerű ez az egész. Nemde?

Attila