A szereptévesztett felébredt tanítók

2022.07.24

És a szereptévesztett keresők

A személyes találkozókon általában előkerülnek a különböző felébredt tanítók és tanításuk értékelése is. Ilyenkor el szoktam mondani, hogy általánosságban úgy csoportosítom a tanítókat, hogy vannak a felébredettek, akik a felébredésről beszélnek (Mooji, Spira, Tolle), vannak az álfelébredettek, akiknek közük sincs a témához (Ken Wilber, Hawkins, Ester Hicks), és van a köztes csoport is.

Ezek a köztes tanítók, akik felébredettek, de valamiért nem csak a felébredésről beszélnek, hanem az ego élethez is adnak tanácsokat.

Sajnos ebben az esetben a felébredett tanító és a hozzá forduló kereső is szereptévesztésbe kerül. És valamiért ezt nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni.

Mit is értek szereptévesztés alatt?

Nos, a felébredett tanító csak egyvalamivel tud többet a nem felébredettnél. Már tudja, hogy a világ illúzió, tudja, hogy az ego nem valóságos, tudja, hogy nincs szabad akarat, és tudja, hogy az igazi énjét hogyan éri el. Azért egyvalami ez a sokminden, mert ez mind ugyanannak a felismerésnek a következménye. Ezek mind az egy végső tudás elemei. Annak a végső tudásnak az elemei, amit a felébredéssel ismer fel.

A felébredés során valójában "csak" megtalálod az igazi énedet, ami nem ember. De ez az igazi én semmit, de semmit nem csinál, csak figyel. Nem ad tanácsot, nincsenek érzései, tapasztalatai, tudása, egyáltalán nem beszél, és nem is teremt. Ő csak van, ott ahol ő van, csak vanság van. Semmi de semmi köze nincs az egohoz, csupán csak figyeli azt és az életét. Érzelem és gondolatok nélkül csak konstatálja az ego élet eseményeit.

Ezért.

Értsd meg, a felébredéstől nem lesz senki ego életviteli tanácsadó, párkapcsolati szakértő, nevelési tanácsadó, pszichológus vagy orvos. Nem. A felébredés nem erről szól.

A felébredés után a felébredett nem fog tudni minden ego életbeni kérdésedre választ adni. Mert a felébredés nem ilyen tudást ad.

Te mégis azt gondolod, hogy ilyen témában is egy felébredettől kell segítséget kérned.

És sajnos a felébredett szépen belesétál ebbe a csapdába. Megkérdezik tőle például, hogy mit tanácsol, ha a gyermek nem szereti az anyját, vagy bármi mást. Vagy hogy egy álmom mit jelent. Vagy halálfélelme van, és mit tegyen. Ő meg válaszol ezekre a kérdésekre. Pedig nem kéne.

Az előzőek fényében tehát, a felébredett mivel tudna jobb tanácsot adni neked ebben, mint az utcán egy járókelő? Honnan tudná ő erre a választ? Azt gondolod, hogy a felébredéssel minden kérdésre fog tudni válaszolni? Hát ez nagyon nem így van.

A felébredett a felébredés szakembere. A felébredésről kell tanácsot adnia, esetleg friss felébredettnek mondhatja, hogy hogyan tovább az ego életben felébredettként. Hogy hogyan mélyüljön, hogyan kezelje azvagyokságát az ego világában. De ennyi. Nem több.

A felébredt nem pszichológus vagy tudós vagy orvos. Fogadd ezt el. A felébredéstől nem lesz mindentudó. A végső tudás nem ezt jelenti, hogy mindenre tudja a választ. Hanem azt a felismerést jelenti, hogy az ego világa nem valódi, hanem teremtett. És nem az ego én csinálja az életét, hanem minden csak történik vele. De nem lesz senki ego életviteli szaktanácsadó a felébredéstől.

Ezért ha felébredett vagy, akkor az ilyen kérdésekre mond azt, hogy az ego világával te nem foglalkozol. Azt mindenkinek saját magának kell megoldania. Adhatsz tanácsot, de tudatosítsd, hogy ezt nem a felébredettségből jövő tanács, hanem az ego életed tapasztalataiból. Mert a felébredett éned nem beszél, nem ad tanácsokat, az ego élet kérdéseire nem tudja a választ.

Csak és kizárólag abban tudsz felébredettként segíteni, hogy a másik hogyan érje el a felébredést. Hogy hol és hogyan keresse. És hogy amit talált, az már az, vagy még nem. Ennyi. Nem több.

És te kedves kereső, ne faggasd ilyen kérdésekkel a felébredt mestert, mert nem ezért mentél oda. Nem azért mentél oda, hogy visszaszerezd a párodat vagy megjavuljon a viszonyod a gyerekeddel vagy hogy meggyógyulj. Hanem hogy megtaláld az igazi énedet.

Kérlek ne legyél szereptévesztett, és ne vidd szereptévesztésbe a felébredt mesteredet sem. Ő a felébredés szakembere. Csak ilyen témában fordulj hozzá.

Attila