A szeretet

2020.11.28

A legkülönlegesebb dolog az univerzumban. Megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan, irányíthatatlan. Amíg ego vagy, addig a legnemesebb érzésként éled meg. Amikor már felébredtél, azt tapasztalod, hogy minden abból van. Elképesztő jelenség.

Egyik kedvenc filmem, a Csillagok között. Ebben is az egyik fő motívum a szeretet. Íme egy érdekes párbeszéd a filmből, ahol ennek értelmét vizsgálják.

Attila


- Brand szereti Wolf Edmundsot

- Igaz ez?

- Igen. És hajlok rá, hogy a szívemre hallgassak. Amúgy is túl régóta próbáljuk ezt ész érvekkel megoldani.

- De maga tudós, Brand.

- Éppen ezért higgye el, ha azt mondom, hogy a szeretet nem valami képzeletbeli dolog, hanem jól leírható erőhatás. Nem lehet lényegtelen!

- Fontos szerepe van, hogyne. A társadalomban, a kötődéseink, a gyermeknevelés.

- Halottakat is szeretünk. Annak mi a társadalmi haszna?

- Semmi.

- Akkor lehet, hogy egy más funkciót is betölt, egy olyat, amit eddig nem gondoltunk. Lehet a szeretet a lenyomata vagy az átszűrődése egy magasabb dimenziónak, amit tudatosan nem érzékelünk. Engem a világűrön át is hajt valami egy emberhez, akit nem láttam tíz éve. És aki minden valószínűség szerint meghalt. A szeretet tehát az egyetlen számunkra is érzékelhető dolog, ami átlép időn és téren. Talán érdemes lenne megbíznunk benne, ha nem is értjük még a működését..... Jól van Cooper, igen, felvillanyoz a halvány remény is, hogy viszontláthatom Wolfot. De attól még lehet igazam.

- És attól még az is lehet, hogy téved.


Csillagok között