A testrobotok

2022.10.12

A felébredés kulcsmomentuma, a figyelő megtalálása. Ehhez egy remek gyakorlat, ha képes vagy megfigyelni másokat.

Amikor van egy kis szüneted a munkában, amikor éppen nem kell csinálnod semmi fontosat, csendesedj le egy picit, és kezd el figyelni a környezetedet. Leginkább a körülötted lévő embereket.

Ne tegyél mást, csak figyeld őket. Válassz ki egyet, és figyeld meg, hogy mit csinál, hogyan viselkedik, hogy éppen milyen szerepet játszik. Aztán egy másikat ugyanígy, majd a harmadikat, a többit. Az ego nem bír tartósan egyvalamire figyelni, és ez nem is baj. Ilyen a természete. Hagyd, hogy keressen új és újabb figyelnivalót. És csak figyelgesd az embereket.

Ez éppen dohányzik, és milyen kéjes mozdulatokkal teszi.

Ez a másik gondterhelten rohan valahová leszegett fejjel.

Emez telefonál valakivel és közben idegesen gesztikulál.

Egy másik meg autót vezet, de maga sem tudja, hogy hova tart éppen.

Nézd őket, és lásd meg bennük, hogy tudattalanul teszik, amit tesznek. Hogy valójában nincsenek is ott.

Ne hagyd még abba a figyelésüket.

Ámulj el rajta, hogy mindenki ilyen körülötted. Beszélnek, mozognak, de közben ezt tudattalanul teszik. Mintha valamiféle agynélküli emberi robotok lennének, akik maguktól de öntudatlanul mozognak. Vedd észre, hogy nem ők irányítják a cselekedetüket, a beszédjüket, hanem csak történik velük. A testük tudattalanul csinálja, amit csinál. Nincsenek ott. Nincs ott senki bennük, aki tudatosan irányítaná, amit tesznek.

Még mindig figyeld őket. Mélyülj el a figyelésükben.

Lepődj meg ezen, hogy az egész világ, amit most látsz belőle, így zajlik. Vedd észre, hogy olyan, mintha egy moziban lennél, és csak hátradőlve a székben figyeled a filmet, ami körülötted zajlik. Érezd meg, hogy az egész körülötted, csak egy film.

Csak nézd őket.

Vedd észre, hogy egyedül te vagy jelen, mindenki más tudattalanul cselekszik. Csak te vagy ott. Mindenki más csak egy testrobot. Agy nélkül. Tudat nélkül. Csak öntudatlanul mozgó testek.

Ha idáig eljutottál, már többet elértél, mint az emberek 99 százaléka. De tovább is tudsz menni, ha akarsz.

A figyelés közben vedd észre, hogy a te tested is csak egy szerep.

Mintha a lelki szemeiddel látnád, hogy a tested csak ott ül. Mintha kívülről látnád, hogy ott ül a tested. És vedd észre, hogy te nem a test vagy. Hogy aki a lelki szemeid, az nem a tested. Hogy te a tested körül lévő valami vagy, ami figyeli ezt az egészet. De ez a valami különáll a testedtől.

Érezd meg ezt a figyelőt. Érezd meg, hogy ez a figyelő lát mindent. Ez látja a testedet, ez látja a többi embert. Ez van jelen. Ez éber egyedül. Hogy csak ő figyel. Nincs más jelen, csak ő. A figyelő.

És értsd meg, hogy ez vagy te. És nem a test.

Addig keresd, amíg észreveszed.

Ha észreveszed, felébredtél.

Attila