A végső tudás

2022.06.26

Ha megtörténik veled a felébredés, akkor megérted, hogy semmit sem te irányítasz. Megérted, hogy te csak egy látszat karakter vagy az élet nevű színdarabban. Megérted, hogy az élet veled csak történik, és nem te csinálod. És megérted, hogy ennek a tudásnak a birtokában kell majd leélned az életedet.

De ez az egész állítás, hogy nem te irányítasz, most még elutasítással és félelemmel tölthet el. Mert mi az, hogy nem én irányítok? Mi az, hogy nem én döntök? Hiszen nem ezt tapasztalom! És nehogy már ne én mondjam meg, hogy mikor mit akarok!

Nos, én nem akarok vitatkozni veled. A felébredés után ezt fogod tapasztalni, ha akarod, ha nem!

Az élet lényege a felébredés, amivel megszerezd a végső tudást. Azt, hogy az igazi éned nem ember. És azt, hogy az emberi énedet nem te irányítod. Erről beszélt Jézus, Buddha, és az összes igazán felébredt tanító.

Egy igazi felébredett ha tanít, csak ezzel foglalkozik. Hogy te is megtaláld ezt a tudást.

Nem gyógyít, nem akarja az ego életedet jobbítani, nem ad párkapcsolati tanácsokat, nem varázsol. Az igazi felébredett már nem foglalkozik az ego világának bajaival. Nem foglalkozik betegségekkel, élethelyzetekkel, mert tudja, hogy nem ez a lényeg. Ő csak arra inspirál, hogy te is megtaláld ezt a végső tudást. És ehhez a tudáshoz befele kell nézned. És ott felismerned az igazi énedet. Csak ebben segít neked.

A felébredett tudja, hogy az ego élet problémáit továbbra is az egonak kell megoldania. Ebben a felébredés nem segít. Az ego éned attól nem gyógyul meg, nem lesz gazdag, nem lesz népszerű, nem tud majd varázslatos dolgokat. Az egoban változás nem (alig) történik.

A felébredés csak egy tudás, egy felismerés, és semmiképpen nem csoda. Olyan, mint amikor reggel felébredsz és kinyitod a szemedet. Az sem csoda, hanem egy hétköznapi esemény. A felébredés pont ilyen. Egyszercsak észreveszed azt, ami mindig is ott volt, csak eddig nem vetted észre. Felébredsz az egonak hiszem magam álomból. Ennyi csupán.

Hogy megéri-e? Igen is, meg nem is. Ha a csodára vársz, csalódni fogsz. Ha azt várod, hogy minden problémád megoldódik majd, csalódni fogsz. Ha azt várod, hogy meggyógyulsz, csalódni fogsz.

De ha azt várod, hogy véget érjen a keresés, és végre megértsd ezt az egészet, akkor megérte. Mert békére lelsz. Persze nem azonnal, mert idő kell míg megérted.

És utána mi történik? Semmi. Éled tovább az ego életedet, mint eddig. Kiegyensúlyozottabb leszel, békésebb, érzelem mentesebb. Úgy is mondhatnám, tudatosabb. Hiszen már rendelkezel a végső tudással.

Én szeretem, hogy "az" vagyok. Valahogy, lassan, az egom jobb emberré vált általa.

De te vajon vágysz a végső tudásra? Akkor is, ha ez csak egy tudás, és nem egy csoda? Ha nem gyógyulsz meg tőle? Ha nem változik tőle majd semmi?

Ha valamilyen indokból akarod ezt a felébredést, nem fogod elérni. Ha valamilyen érdekből akarod ezt, nem fogod elérni. Csak ha szándék nélkül keresed. Csak ha magáért a tudásért vágysz rá.

Nos, ezek után még mindig akarod a végső tudást? Hogy érzed, készen vagy már rá?

Ha igen, belül keresd! Most is ott van. Csak észre kell venned.

Keresed már?

Attila