Az a baj, hogy hiszel nekik

2021.10.02

A spirituális tanítók kétféleképpen állnak a gondolatokhoz. Vagy azt mondják, hogy kártékony zaj, amit meg kell szüntetni, vagy azt, hogy teremteni lehet velük. És vajon ki veszi észre, hogy ez egy ellentmondás? Naná, hogy senki! Mert a kettő egyszerre elég bajosan lehet.

Többször írtam már, hogy percenként 30-50 gondolatunk van. Napi szinten kb 60 ezer. Ezek 95 százaléka napi szinten ismétlődő. És az ismétlődők 80 százaléka negatív gondolat. Jó mi?

Tehát a spirituális iskolák egyik csoportja azt mondja, a gondolataink teremtő erővel bírnak. Ha csak egy pici logikával rendelkezel, akkor a hét milliárd ember napi hatvanezer gondolata mind, hogy a búbánatba teremthetne? Vagy csak némelyik? De melyik? Meg valakinek sikerül, míg másoknak nem? Ha egy pici kis eszed van, akkor belátod, hogy ez az egész teremtéstan mekkora nagy butaság. Ja, el is felejtettem, hogy a karmamizériások is ezen hisztiznek, hogy nem szabad rosszra gondolni, mert az visszahat ránk. A fentiek fényében ennyit a karma értelméről.

Nos nézzük a másik iskolát, aki meg akarja szüntetni a gondolatokat. Vajon mióta is akarják megszüntetni a gondolatokat? Kb kétezer éve. Már ha Buddhától számoljuk ezt az időt. A buddhisták ugye szamádhinak hívják ezt. Ja, hogy azóta sem sikerült senkinek? Na bumm! Attól még hátha neked sikerülni fog! Pár percre talán. Ha meditálsz, akkor talán tovább is. És ha abbahagyod a meditálást? Csőstül jönnek vissza! Ugye?

És eltöprengtél már azon, hogy ha ennyi gondolatod van, azt vajon mindet te gondolod ki? Vagyis ezt a sok-sok gondolatot, mindet te találod ki? Ha igen, akkor hagyd abba! Ja, hogy nem tudod abbahagyni! Azt meg hogy lehet? Ha te irányítod, és te találod ki őket, akkor hogyhogy ennyi van? És hogyhogy nem tudod abbahagyni? Gondolkoztál már ezen?

Szóval a felébredés után meglátod, hogy a gondolataid nem a tieid. Hanem valaki belerakja a fejedbe azokat. És képzeld, arra is rájössz, hogy nem kell megszüntetni őket, mert a felébredés után egyszerűen csak nem figyelsz rájuk többet. Egyszerűen nem hiszel már nekik. Tudod, hogy megszüntetni nem lehet, mert az ego alapműködéséhez tartoznak. De már látod, hogy az egész nem te vagy. Nem hozzád tartoznak. Te, az igazi éned, egy gondolatnélküli állapot. És az ego életedet, az egészet, valaki (a teremtő) csak létrehozza. Ezért nem valóságos. Így már nem foglalkozol az egésszel többet.

Száz szónak is egy a vége, se nem tudsz teremteni a gondolataiddal, se nem tudod megszüntetni őket. Hagyj fel ezekkel a kísérletekkel. Nem fog menni. Helyette próbálj felébredni, és már nem fognak zavarni többet. Mert utána már nem hiszel nekik.

Attila