Buddhizmus ≠ felébredés

2021.09.25

Sokan azt gondolják, ha valaki buddhista szerzetes, vagy buddhista tanító, akkor biztosan felébredett, vagy megvilágosodott személy is egyben.

Nos, ki kell, hogy ábrándítsalak. Pont az ellenkezője igaz. Még a Dalai láma sem az.

Félre ne érts, nem ítélem el a buddhistákat, és a buddhista oktatókat sem. Sőt. Ez egy nagyszerű vallás. Igazából nem is vallás, hanem egyfajta életmód, egyfajta beállítódás. Alapvetően pacifista, és a szenvedéstől való megszabadulás ideológiája miatt eleve próbál törekedni a jóságra. És ez a mai világunkban különösen jó irány.

Persze mint minden izmusra, erre is rengeteg külsőség rakódott. És mint Jézus esetében a kereszténység, úgy Buddha esetében a buddhizmus is teljes félremagyarázása a két felébredt tanító szavainak. De ezekről már írtam régebben.

Ami a lényeg, ha valaki felébred, utána más nézőpontból lát mindent. A felébredés nézőpontja minden felett áll, azzal mintegy univerzális, vagy egyetemes látásmódot kapsz. Ez azt jelenti, hogy minden vallást elferdített igazságnak fogod majd látni.

Látni fogod, hogy a buddhizmus csak annyiban segít a megszabadulásban, hogy általa tudod, létezik a megvilágosodás. Míg a kereszténység ezt sem mondja ki konkrétan, hanem a túlvilág misztikus ködjeként fogalmazza csak meg. Pedig Krisztus is megvilágosodott tanító volt. És pont ugyanarról beszélt, mint Buddha.

Szóval a felébredés után kizárt, hogy buddhista maradj, kizárt, hogy keresztény maradj. Mert ezek fölött fogsz állni. Látni fogod azonnal, hogy ezek az izmusok csak külsőségek, és nem visznek közelebb az igazsághoz. Nem fognak téged elvezetni ahhoz a felismeréshez, hogy te "AZ" vagy.

Így azt mondhatom neked, ha egy buddhista szerzetest vagy előadót követsz, akkor biztosan nem felébredett embert követsz.

Másrészt a buddhizmus ma nagyon népszerű Európában. Ma "divat" lett buddhistának lenni. Mert más, mint amibe szocializálódtunk. És a másság, a különbözőség nagyon fontos az egonak. Mert így különbözhet a többiektől. Mert így valaki lehet. Lótuszülésben meditálhat, különös imákat mormolhat, Buddha szobor lehet a kulcstartója, füstölőt égethet naphosszat, színes zászlócskákat aggathat mindenhova. Ezek a külsőségek fontosak az egonak. De nincs is ezzel semmi baj. Ez is a teremtő megnyilvánulása.

De az nagyon zavaró, hogy szinte vakon hiszik az újdonsült "buddhisták", hogy a buddhista szerzetesek megvilágosodottak. Pedig nem. És szinte lenézik azokat, akik nem ezt a kultúrát élik. És abszolút nem hisznek azoknak sem, akik nem buddhista felébredett tanítók.

Hidd el nekem, ha egy buddhista felébred, onnantól már nem fogja gyakorolni a hitét.

Ezért azt is mondom, hogy a buddhizmus jobban gátolja a felébredésedet, mint bármi más. Elveszel a külsőségekben, és nem látod a fától az erdőt. Csakra, karma, meditálás, reinkarnáció, egyik sem kell ahhoz, hogy felébredj. Hagyd el a külsőségeket, hagyd el, hogy különbözz a többiektől. Figyelmedet a felébredés keresésére fordítsd.

Hidd el, nem kell buddhistának lenned ahhoz, hogy buddhává válj.

Attila