Egy újabb nagyszerű videó Spirától a felébredésről.

2020.07.11

Ebben a videóban nagyon részletesen elmagyarázza, hogy mi a különbség az alvó tudatosság, vagyis a teljes azonosulás, és a felébredt tudatosság között, vagyis amikor már nem azonosulsz a test-elme rendszerrel.

Érdekes, ahogy magyarázza, hogy a felébredés az valójában csak a fél útig jutás állapota. És azt taglalja, hogy a felébredés során először leválunk a test elme rendszerről, és attól különállónak érezzük magunkat, majd végül továbbhaladva megértjük, hogy minden a tudatosságból van.

 Azonban ezen felül van még egy állapot, a megvilágosodás állapota, amikor nemcsak tudod ezt, vagyis hogy minden a tudatosságból van, hanem érzed is, kvázi azzá válsz. Ez a megtapasztalás nincs meg Spirának, de a felébredést abszolút precízen magyarázza.

Ezért én azt gondolom, hogy az advaita félút végállomása nem a tudomás arról, hogy minden a tudatosság, hanem annak teljes azonosulással történő megtapasztalása, azaz a megvilágosodás.

A gondolatokkal és a testtel való azonosulás után jön a felébredés, amikor elválsz ettől az azonosulástól, és szerintem ez a félút. Majd jön az újabb azonosulás, immáron a mindenséggel, vagyis amikor megkapod a megvilágosodás kegyelmét.

Spira videóival az a gondom, hogy kicsit túlbonyolítja a magyarázatot. Túl precíz és kicsit túl "tudományos". De messze az egyik leghitelesebb tanító.

 És azt sem szabad elfelejteni, hogy aki nincs felébredve, az úgyse érti ezt. Egy született vaknak hiába magyarázol a fényről. Persze ezt is kell csinálnia valakinek. De vajon mi van a tanításon túl? Amikor rájössz, hogy teljesen felesleges tanítani is, akkor mit teszel?

Érdemes ezt a videót többször is megnézni, mert szinte minden mondatnak súlya van. És idő kell, míg megérted, hogy mit is jelent egy-egy mondat. 

Jó értelmezgetést.

Attila