El kell engedjem a meditációt is?

2021.04.29

Nos bárki bármit mond, a hagyományos értelemben vett meditációt az elme végzi. Valójában a meditáció az elmének azon tevékenysége, melynek során lecsillapítja saját magát. Egyfajta fókuszálás a semmibe, melynek következményeként a gondolatok eltűnnek.

Az igazi én, a hallhatatlan, anyagtalan önvaló, nem tud meditálni. Én és a többi felébredt ember már nem tudunk a hagyományos értelemben meditálni. Mi már az igazi énünket éljük, ami maga a "semmi". Mivel már nem az elme vagyunk, vagyis már nem vagyunk azonosulva az elmével, azt csak egy tőlünk különálló szerkezetnek vagy tevékenységnek érzékeljük. Számunkra a meditáció azt jelenti, hogy elmélyülünk saját igazi lényünkben, ami maga a "semmi".

A kapocs a kettő között az, hogy az elme által végzett meditáció során el tudsz jutni abba az állapotba (a semmibe), amit egy felébredett ember már folyamatosan, ébren is tapasztal.

De.

Az elme által végzett meditáció után, még ha a legmélyebb ürességet is tapasztalod meg, abból kijőve újra elme leszel. Az elme meditációja során felismerni az igazi énedet, szinte lehetetlen. Az önvaló felismeréséhez külső segítő segítségével be kell csapni az elmét, vagy saját magad általi önkutatás során fogsz rátalálni. A meditáció erre sajnos nem jó.

Vagyis, hogy a kérdésre is válaszoljak, a meditáció nem segít a felébredésben.

De.

Egy végtelenül jó és hasznos dolog. Az ego világának egyik legjobb relaxációs technikája. Azt az őrült világot, amit az ego él és tapasztal, rendkívül jól csillapítja. És emiatt sajnos sokan függővé is válnak tőle. Pedig a megszabadulás kulcsa nem ez. Ez csak egyfajta menekülés.

Így azt mondom, ha a felébredést keresed, akkor a meditáció ebben nem fog segíteni. Nem ez a megoldás. A felébredéshez ennél tovább kell lépned.

És hogy mit mond erről Spira? Ha nekem nem hiszel, talán neki fogsz.

Attila