Hogyan meditálj!

2020.10.05

A meditálás jó dolog. Ha jól csinálod nagyon sokat segít az ego életed káoszérzetének csillapításában. Ugyanis csökkenti a test feszültségeit, az elme háborgásait, és az érzelmek zűrzavarát. Na de hogyan kell jól csinálni? És mi történik a meditáláskor, ami segíti az ego életed megzabolázását?

Sokan azt gondolják, hogy a meditálás során a gondolatnélküliségre kell törekedni, pontosabban, hogy meg kell állítani a gondolatokat. Hogy azok ne jelenjenek meg. Mert a gondolatok minden rossz forrása. Ez azonban nem így van.

A gondolatnélküliség valójában nem a cél, hanem következmény.

A meditáláshoz nem kell semmi hókuszpókusz. Nem kell lótuszülés, füstölő, meg mittudomén milyen külsőségek rakódtak rá erre az egyszerű tevékenységre.

Ami kell az, hogy képes legyél befele figyelni. A kamerát, amivel kifelé nézel, próbáld meg befele fordítani és kezdj oda figyelni. A belső, mint egy üres tér jelenik meg, és te ezt az üres teret kezded el figyelni. Nem tegyél mást, csak fúrd a "tekintetedet" ebbe az üres térbe. Nézz befele. Próbáld minél tovább a figyelmedet befele irányítani. Próbálj meg keresni valamit a befele figyelés közben ebben a semmiben. Próbálj meg minél mélyebbre nézni ebben a semmiben.

Ahogy a figyelmed elmélyül ebben a semmiben, érzed, hogy elkezd befele húzni. Hagyd, hadd húzzon. Menj és menj egyre lejjebb. Engedd, hogy szinte magadba roskadjon a figyelés.

Ha kellő ideig sikerül zuhannod, egyszer csak eltűnsz. Megszűnik minden. Egyszerűen nem leszel, nem érzékelsz már semmit. Egyszerűen nem vagy. Ugyanúgy eltűnsz, mint alváskor, de ez nem alvás. Ez másfajta megtapasztalás. Ez a legmélyebb szint. Aztán egyszercsak kijössz belőle. Nem tudni hogyan, de kijössz, és újra éber leszel.

Ahogy figyelsz befele, a gondolatok maguktól fognak eltűnni. Nem kell erőltetned, nem kell akarnod, hogy azok eltűnjenek. Ez következménye annak, hogy elkezded figyelni a belül lévő teret. Ahogy figyelsz befele, nem találsz ott az égegyadta világon semmit. Pontosabban a semmit találod ott. Ezt a semmit kell figyelned. Mert ez a semmi az igazi lényed. És ez fog behúzni téged oda, addig, míg egyesültök.

Ezt a fajta meditációt az ego csinálja, mondhatnám, hogy csak az ego tud meditálni. A spirituális értelemben vett felébredéskor az igazi éned már ez a semmi lesz, amire most még figyelned kell. Ahogy a felébredéssel rátalálsz az igazi énedre, erre a térre, erre a semmire, már maga leszel a meditáció. Minden pillanatban ebben a meditáció állapotban vagy. Az egész világ is már ebben a meditációban jelenik meg neked, ami te magad vagy. Így egy felébredett már nem tud meditálni, mert már eleve az.

Az ego meditálása során, ahogy az ego én elkezd befele figyelni, ha tudatában lennél, akkor látnád, hogy az igazi éned figyeli, ahogy elkezded őt figyelni. Mivel azonban még azonosulva vagy az egoval, így ezt te nem veszed észre. Ha észrevennéd, hogy te maga a figyelem vagy, és nem az ego figyel, akkor azonnal felébrednél. De ez ritkán szokott megtörténni. De ha nem is ébredsz fel a meditációban vagy utána, akkor is tapasztalni fogod, hogy milyen jótékony hatással van mindenedre. Mert ahogy figyeled a semmit, az igazi lényedet, valahogy annak tulajdonságai, vagyis hogy az maga a béke, maga a szeretet, maga a hallhatatlanság, maga a határtalanság, valahogyan beleivódik az ego szerepbe is. Kicsit szétárad az ego megtapasztalásban, és megtelíti ezekkel az érzésekkel. És ez "gyógyítja" az egot.

Ezért azt javaslom, hogy mindennap próbálj meditálni egy kicsit. Bárhol vagy, próbálj meg befele figyelni, befele ebbe az ürességbe, ebbe a semmibe, és időzz el ott. Előbb utóbb egyre könnyebben fog menni, és ahogy ez a semmi, az igazi lényed, visszahat rád, meglátod a béke egyre nagyobb lesz benned. Nem kellenek külsőségek, nem kell megerőszakolni a gondolataidat, csak figyelj befele, és a többi jön magától.

Arra az egyre azonban vigyázz, hogy ez ne legyen egyfajta menekülés a világból. Ne akarj egész nap csak meditálni. Ne ragadj bele a meditáció világába. Mert nem ez az életed célja. Az életed célja maga az életed. Ne menekülj előle. Inkább felébredni akarj, és akkor már maga leszel a meditáció. Az az igazi szabadság.

Én ezt találtam.

Attila