Képzeld el, hogy a Föld lapos

2019.12.15

Képzeld el, hogy olyan világban élsz, ahol mindenki, még te is, azt hiszi, hogy a Föld lapos. Így élitek a mindennapjaitokat. Ugyanúgy jársz dolgozni, ugyanúgy éled a családi életedet, ugyanúgy összejártok a barátaiddal, csak az általános világnézet mindenkinél az, hogy a Föld lapos. Még a tudósok is ezt állítják.

De az egyik nap hirtelen egy űrhajó elragad téged, és körberepüli veled a Földet. De nem csak a Földet, hanem a bolygókat, a naprendszert és minden egyebet a mostani tudásunkból.

És rádöbbensz arra, hogy a Föld valójában gömbölyű (geoid). Majd visszatesznek az eddigi életedbe a laposföld hívők közé, a családod és a barátaid közé.

Mit teszel ekkor? Mit teszel ezután, hogy már tudod az igazságot? Mit teszel, ha már te tudod, hogy a Föld gömbölyű?

Próbálod majd elmondani a barátaidnak, ismerőseidnek az igazságot. Naná, hogy próbálod, hiszen te már tudod, hogy mi a valóság.

A barátaid, a családod talán hisznek is neked. Furcsán néznek majd rád, de hisznek neked. Hiszen hiteles személynek tartanak. Hisznek, de nem tudják elfogadni az újat. Mert az hihetetlen. Hiszen mindenki az ellenkezőjét állítja, hiszen úgy nőttek fel, úgy tapasztalják, hogy a Föld lapos.

 Az idő telik, de te csak nem akarod abbahagyni az erről való beszélgetést. Sajnos bizonyítékaid nincsenek, csak az a tapasztalás, amivel rendelkezel. De mikor tudod, hogy neked van igazad? Hogyan hagyhatnád abba az erről való beszédet. Hiszen mindenkinek meg kell tudnia az igazságot. Csak ez foglalkoztat téged. Minden más lényegtelennek tűnik ezen információn kívül.

Azonban kezdenek rád egyre többen furcsán nézni. Végtére is olyan dolgokat állítasz, ami hihetetlen. A Föld nem lapos? De hát mindenki úgy tapasztalja, hogy lapos! Egyfajta csodabogárnak kezdenek tartani, és kezdik azt gondolni, hogy valami baj van veled. Talán megbolondultál, vagy ilyesmi. 

Érzed is, hogy akárhogy is bizonygatod, nem tudja senki elfogadni az igazságot. És érzed, hogy egyre kellemetlenebb erről beszélned. A barátaidat, családodat kezdi zavarni, hogy folyton erről beszélsz. Úgyhogy szépen lassan abbahagyod.

Persze nem adod fel. Mindenhol keresgélsz, hátha van, aki hasonlót tapasztalt. És igen! Találsz néhány embert a régen éltek közül, és párat a most élők közül, akik megtapasztalták ugyanazt, amit te. Hogy a Föld valójában gömbölyű. És akkor megnyugszol. Nem vagy már egyedül.

Informálódsz, olvasol az ő élményeikről, elmész előadásaikra, találkozol velük. A tudásod mélyebbé válik, hited megrendíthetetlen lesz. Már nem zavar, ha a körülötted lévők másban hisznek. Már nem akarod meggyőzni őket. Már csak azoknak beszélsz a valóságról, akiket érdekel. A többiekkel csak a régebbi interakciókat folytatod. És így van ez jól. Megbékéltél.

Attila