Kétféle boldogság létezik

2021.08.03

Az élet értelme az, hogy boldogok legyünk - mondta az osztályfőnököm gimnazista koromban, amikor erről kérdeztem. És abszolút igaza van. De nem úgy, ahogy ő gondolta.

Alapvetően a boldogságra vágyunk mindannyian. Az ego én ezt szeretné elérni. Mindenféle dolgot kitalál, hogy mit kell elérnie, mit kell megszereznie, mivé kell válnia ahhoz, hogy boldog legyen. Aztán ha sikerül, például megkapta a hőn áhított tárgyat, akkor egy pillanatra, kis időre tényleg boldogságot érez. De szinte azonnal üresség jön a helyére, és már valami új célt tűz ki, hogy tovább hajszoljon téged.

Ráadásul az ego világa duális, vagyis minden valamihez képest valamilyen. A boldogság csak a boldogtalansággal szemben létezik. Így ezt váltakozva tudod csak megtapasztalni.

Az ego számára tehát nem létezik tartós boldogság. Így felesleges is hajszolnod.

Van azonban egy másik fajta boldogság is. Ez a boldogság esszenciális. És ez belül van.

Akár hiszed, akár nem, a testedben lakozik egy másik "én" is. Ez az "én" el van rejtve előled. Valamiért te azt hiszed, hogy a tested az "én". Pedig nem. Él a testedben egy másik "én" is. Ez a másik "én" nagyon eltér a test éntől. Ez a másik én nem anyagból van, nincs kora, nincs neme, sőt még neve sincsen. Mégis, ha egyszer rátalálsz, azonnal tudod, hogy ő az igazi. Hogy ő vagy te. És a test én csak egy kitaláció. Az csak egy játék.

És képzeld el, ennek az igazi énnek, amit most nem látsz, ennek az alaptulajdonsága a boldogság. Abból van. Tudom, nem fogod most elhinni, hogy valami boldogságból lehet. Pedig de. Az igazi éned abból van.

Így az életed értelme az, hogy boldog legyél, új megfogalmazást nyert. Mert nem úgy kell boldognak lenned, hogy a boldogságot mint célt akard elérni. De nem ám! Mert azt nem tudod.

Helyette meg kell találnod az igazi énedet, amit most még nem tudod, hogy egyáltalán létezik. És ha megtaláltad, akkor azzá válsz. Akkor maga leszel a boldogság. Mert az igazi lényed abból van. Ő maga a boldogság. Érted már?

Találd meg az igazi ént. Ez az életed értelme. És akkor boldog leszel. Örökre.

Attila