Kétféle szeretet létezik

2022.02.06

Az általad ismert szeretet nem ugyanaz, mint amit a felébredés után megtapasztalsz.

Az ego világában a szeretet birtoklással párosul. Például az anya a gyermekét úgy szereti, hogy tulajdonának tekinti. Az én gyermekem, az életem értelme, a mindenem. A szeretete olyan erős, hogy az már több mint, amit mi a szeretetről gondolunk. Az már ragaszkodás. Egyfajta tulajdonlás.

De mielőtt felháborodnál ezen az állításon, hozzáteszem, hogy természetesen ez a viselkedés ösztönös. Egyetlen anya sem tehet róla, hogy a szeretetet ilyen formán érzi. Egyszerűen így vagyunk megalkotva.

De ugyanez a helyzet a párkapcsolatokban is. Ahogy a párodat szereted, figyeld csak meg, mintegy jogot formálsz arra, hogy mindet tudj róla. Vagyis a szereteteddel birtoklod a párodat. Onnantól, hogy párkapcsolatba léptek, jogot formálsz a testére, a cselekedeteire, gondolataira, érzéseire. Azok már onnantól hozzád tartoznak, ergo tudni akarod, hogy mi történik velük. Bocsánat a hasonlatért, de pont olyan lesz számodra, mint a mobiltelefonod. Mindig tudni akarod, hogy hol van, hogy mi történik vele, hogy milyen állapotban van.

De ezen az állításon se akadj ki, mert ez is ösztönös. Az a szeretet, amit te érezhetsz, az ilyen. Ez a szeretet ragaszkodással párosul. A ragaszkodásod miatt a szereteted azt jelenti, hogy már hozzád tartozik, részeddé válik, jogod lesz hozzá, tulajdonoddá válik. Egyszerűen a szeretet az ego világában így lett megalkotva.

A felébredés után azonban egy másfajta szeretet is megjelenik benned. Az ego éned továbbra is birtoklós szeretetet fog érezni, de amikor az igazi énedben elmerülsz, megtapasztalod ezt a másik fajta szeretetet. Ez a szeretet csak van. Ez egy szándék nélküli szeretet. Nem valami iránt érzed, hanem általánosan és állandóan jelen van. Egyszerűen maga ez a szeretet vagy. Az igazi éned ebből a szeretetből van. Az igazi éned maga ez a szeretet. Ez egy állandóan jelen lévő, kifogyhatatlan, állandó intenzitású, egyetemes szeretet érzés. De több mint érzés, inkább állapot.

A felébredés után az ego éned eleinte tiltakozni fog ez a fajta szeretet ellen. Mert ez neki túl szenvtelen, túl állandó, túl kiegyensúlyozott érzés. Unalmas lesz az egonak. Az egonak kell, hogy mindig történjen valami, szeressen, majd utáljon, birtokoljon, majd ellökjön. Nem tud mit kezdeni valamivel, ami csak úgy "közömbösen" van. De ha állandósul majd benned ez a végtelen szeretet állapot, átsugárzik majd az ego énedre is.

És akkor csillapodik az őrület. Békére lelsz. Mert hazaértél.

Attila