Kommentálj!

2021.08.28

Adok egy tippet a jelenlétre. Kommentálj!

Ha egy kicsit is járatos vagy a Spiritualitásban, hallottad már Eckhart Tolle nevét. A legsikeresebb könyve: A most hatalma. Tolle szinte csak ezen rugózik, vagyis, hogyan legyél jelen minden pillanatban, hogyan legyél a mostban.

Persze oka van ennek. Tudja, hogy ha sikerül jelen lenned, akkor gyakorlatilag ugyanabba az állapotba kerülsz, mintha felébrednél. És a felébredett állapot jó. Tolle mint felébredett tanító, nagyon jól tudja ezt.

Mert alapvetően az ego sosincs a jelenben. Vagy a jövőben vagy a múltban kalandozik. Percenként kb 60 gondolatunk van, és ezek a gondolatok sohasem a mostban vannak. Mert a mostban egyszerűen nincsenek gondolatok. Ott csak vagy. A most nem más, mint egy gondolatnélküli, érzelemnélküli figyelő állapot. Pont, mint a felébredett állapot. Egy vanság. Színtiszta létezés. Színtiszta vagyok állapot.

És ez az ego halála. Persze ez nem azt jelenti, hogy az ego eltűnik. Az ego sose tűnik el. Csupán mint főnök veszti el a szerepét. Már nem tudja csinálni a fesztivált, mert a jelen levés, a jelenre figyelés nem hagy teret neki a múlt és a jövő állandó kitalálásához.

Ha a jelenben akarsz maradni, akkor a jelenre kell figyelned. Azt kell figyelned, hogy éppen mit csinálsz. Mert amit csinálsz, az a jelen. De te pont erre nem figyelsz.

És ehhez úgy juthatsz el a legkönnyebben, ha elkezded gondolatban kommentálni, hogy éppen mit csinálsz. A jelenben tartod a figyelmedet. Nem engeded kitörni onnan.

Tehát, tegyük fel, hogy mész dolgozni hétfő reggel. Semmi mást ne csinálj, mint gondolatban elmondod, hogy éppen mit teszel. Pont akkor, amikor teszed.

Most kinyitom az ajtót és kimegyek. Jelen vagyok, figyelek. Bezárom az ajtót, megfigyelem. Lemegyek a lépcsőn, és figyelem ahogy haladok lefele. Megérkeztem a buszmegállóhoz, most megállok, és megnézem az órámat. Látom, hogy mennyi az idő. Nézek a busz irányába, ahonnan jönni fog. Várom a buszt. Megérkezett a busz. Figyelem ahogy kinyílik az ajtó. Felszállok a buszra. Stb, stb.....

Észrevetted? Ugye, hogy ugye? Egyetlen más gondolatod sem volt közben. Csak a jelenben voltál. Nem gondoltál arra, hogy mennyi intéznivalód van. Nem gondoltál a nyomorúságos életedre. Nem gondoltál arra, hogy ki mennyit ártott neked, és azt majd hogy fogod visszaadni. Egyszerűen csak a jelenben voltál.

Unalmas? Az egonak biztosan az.

De ne feledd, ezzel eltüntetted az összes káros gondolatodat. És ez a béke maga. Majd meglátod. Próbáld csak ki.

Attila