Meg kell halnia az egonak?

2020.01.05

Rengeteg spirituális előadáson, könyvben, vagy mesternél lehet hallani arról, hogy az ego egy rossz és kártékony valami, aminek meg kell halnia ahhoz, hogy felébredhess, és hogy minden jóra forduljon. Az ego lett az ősellenség, a szükséges rossz, akitől mindenáron meg kell szabadulni. Sőt, ez a feltétele annak, hogy végre felébredhess, vagy megvilágosodhass.

Ez azonban egyáltalán nem így van. Ezzel a gondolkodással csak felesleges terhet teszünk a vállunkra. Mert az egotól egyáltalán nem tudsz megszabadulni, és nem is kell megszabadulnod.

Az ego a test-elme-érzelem alkotta hármas, őt azonosítjuk azzal a névvel, amit születésünkkor kapunk. Amíg nem ébredtél fel spirituális értelemben, addig vele azonosulsz, addig azt hiszed, hogy ő az igazi lényed.

A felébredéskor azonban megtalálod magadban az önvalódat, az igazi énedet, ami mindvégig ott van, csak addig nem vetted észre. Onnantól az ego, akinek addig gondoltad magad, csupán egy ruha lesz, akit hordasz magadon. Egy szereplő a filmben, akiben élsz, és élned kell addig, amíg meg nem hal.

Az ego nem hal meg a felébredéssel, hanem a társad lesz, akivel együtt élitek le a hátralevő életét. Ő lesz a barátod, akinek figyeled minden lépését, akiért "reménykedsz", hogy jól alakuljanak a dolgai. Egyfajta szimbiózisban lesztek egymással. Őbenne nyilvánulsz meg a továbbiakban is. Nélküle az igazi éned nem tudna megtapasztalni semmit sem. Butaság lenne a halálát kívánni, ugye?

A felébredéssel a gondolatok sem szűnnek meg, csupán már látod, hogy nem te gondolod őket, hanem csak megjelennek a mélyből, és oda is tűnnek el. Tehát abszolút felesleges azok leállítására törekedned a felébredés előtt. Inkább arra törekedj, hogy "mögéjük" kerülj, ahonnan már látod a keletkezésüket. 

Ugyanez van az érzelmekkel is. A felébredés után már látod, hogy azok is csak jönnek mennek, és hogy nem te irányítod őket.

Szóval ne bántsd ez egot, ne akard "megerőszakolni", és rákényszeríteni olyanokat, amik nem egyeztethetők össze az alaptermészetével. Ne akard, hogy csendben maradjon, hogy ne gondolkozzon, hogy mindenkit szeressen. Hagyd békében őt. Amit tehetsz, hogy a figyelmedet befele fordítod, és megpróbálod meglátni, hogy az igazi én az ego "mögött" van. Benned mögött. Benned a térben mélységben hátrébb. Csak figyeld és keresd.

Attila