Melyik a „jobb”, felébredni vagy megvilágosodni?

2020.06.16

Több írásomban is fejtegettem már, hogy a felébredés és a megvilágosodás nem ugyanazt jelenti. 

A felébredésnél "csak" az igazi éned nézőpontját kapod meg, míg a megvilágosodásnál azzá is válsz. A felébredés bárki számára elérhető, a megvilágosodás azonban kegyelem. Vagy megkapod, vagy nem. A felébredés maradandó, a megvilágosodás (megvilágosodott állapotban levés) csak ideig-óráig tart, mert utána visszazárulsz.

Azonban bármelyik megtapasztalása során meglátod az addig tapasztalt világod illúziószerűségét. Vagyis azt, hogy a jelenleg tapasztalt világod nem valóságos, hanem csak egy álomszerű jelenség.

Az igazi spirituális keresés célja e kettő közül valamelyik elérése. Minden más esetben az illúzió rabja maradsz. Ezért minden írásomban arra biztatlak, hogy ne állj le az ezoterikus varázslásoknál, ne ragadj bele a reiki, pránanadi, théta healing, transzlégzés, családállítás, utaztatás, reinkarnáció és még kitudja miféle csodás dolgokban. Ezek mind illúziók. Ahhoz, hogy meglásd a valódi világot, ahhoz ezeket meg kell haladnod, és a végső cél, a felébredés vagy a megvilágosodás elérése kell, hogy motiváljon. Égő vággyal akard elérni ezt. 

És hogy a kérdésre is válaszoljak, a megvilágosodás jobb, de a felébredés hasznosabb.

A megvilágosodott állapotban megtapasztalod a csodát. Valami elképesztően gyönyörű, ahogy egységben vagy, ahogy minden vagy (mindennel egylényegű), ahogy a szeretet egyszerűen magába ölel, ahogy maga leszel a szeretet. Nehéz szavakat találni arra az állapotra. Azonban miután kiestél belőle, az tragikus érzés, és nagyon sokáig tart, míg el tudod fogadni, hogy valószínűleg nem lesz többé. Utána sokáig elvonási tüneteid lesznek. 

A felébredés viszont egyszerű, mint a faék. Csak észreveszed azt, aki mindig is voltál, aki mindig is vagy, csak eddig elrejtve volt előtted. Észreveszed az igazi énedet, aki ott van benned, aki egy örök, nem anyagi természetű entitás. És úgy tudod tovább élni ego életedet, hogy tudatában vagy az igazi éned halhatatlanságának. Hogy tudatában vagy a világ teremtettségének, hogy azt nem te teremted. Így már nem kell foglalkoznod többet azzal, hogy mi hogyan lesz. Mert minden úgy lesz, ahogy a teremtő akarja. Veled pedig csak megtörténik az egész. Az akarás terhe levevődik a válladról, és egyszerűen rábízódik a teremtőre (Istenre). És ebben rejlik a szabadság.

És bár a felébredés megtapasztalásánál nem vagy egységben, hanem kint is vagy meg bent is, azaz egyszerre lesz két nézőpontod, mégis egy emberközelibb állapot a csodás megvilágosodáshoz képes. Ott a szeretet vagy, ennél pedig a béke. 

De bármelyiket is akarod, bármelyik is történjen veled, új élet virrad majd számodra. Elkezdődik majd az igazi életed. Mert véget ér az álom. És ez nagyon jó érzés. Akard ezt. Megéri.

Attila