Mérhetetlen béke

2021.03.17

Ahogy figyelem Mooji, Tolle, Adyashanti videóit, és figyelem magamat, azt vettem észre, hogy a felébredett emberek legszembetűnőbb jellemvonása a mérhetetlen béke.

Olyan nagy a béke bennünk, hogy az szinte felfoghatatlan. Mintha magává a békévé váltunk volna.

Szinte nem érint meg semmi, nem háborít fel semmi. És minden, ami a világban történik, azt ezen a békén keresztül szemléljük.

Olyan ez, mintha lemerülnél az óceánban olyan mélyre, ahol már a felszín hullámai, a felszín változásai nem érződnek. Látni látod őket, de semmilyen más módon már nem hatnak rád. Csak a végtelen nyugalom, a mérhetetlen béke vesz körül mindenhol.

A világ persze nem változik meg a felébredés után sem. Ugyanannyi rossz történik körülötted, mint eddig. Hogy az óceános hasonlatban maradjak, ugyanúgy jönnek ragadozóhalak, akik megeszik a közeledben levőket, vagy épp rád támadnak. A felszínen ugyanúgy tombolhatnak a viharok továbbra is. És az életed sem változik meg, ugyanúgy teszed a dolgod, mint eddig. Azonban a béke teljesen körbeölel, mint az óceán hatalmas víztömege. És ugyan csak egy halacska vagy ebben a víztömegben, mégis ezt a víztömeget nem egy ellenséges közegnek éled meg. Ez a víztömeg maga a béke, amiben minden történik.

Emlékszem, amikor még az ego világát éltem, és tanár voltam, hogy volt olyan tanóra, amikor nem tudtam uralni az óra folyását. Képtelen voltam irányítani a folyamatokat, kicsúszott az irányítás a kezemből. És szinte éreztem, ahogy a harag elönt, és dühből kiabálva próbálom meg visszaszerezni az irányítást a helyzet felett. Abszolút elvesztettem a kontrollt saját magam felett is. És ennek a gyerekek itták meg a levét.

Tanulságos emlék nekem arról, hogy milyen is az ego világa.

A felébredés óta eltelt évek alatt olyan sokat mélyültem, hogy ma már bármi is történjen, mindent egy végtelen nyugalom függönyén keresztül élek meg. Érdekes módon a világ nem változott meg, és én is ugyanolyan tevékeny maradtam, de már nem veszítem el a kontrollt. Mert már nem is akarok kontrollálni semmit, így el sem tudom veszíteni azt. Ma már csak áramlok az adott helyzetekkel. Csak áramlok a világmindenséggel. Ami én magam vagyok.

Attila