Mi a helyzet Jézussal?

2020.01.14

Mint már írtam korábban, a spirituális felébredés után azt tapasztalod, hogy minden a megnyilvánulatlanból nyilvánul meg, vagyis minden létrejön magától, minden teremtődik magától. Ez a megnyilvánulatlan (vagy a megnyilvánulatlanban lévő) egy szuper-intelligencia kell, hogy legyen, hogy egy ennyire összetett jelenséget, mint a világunk, létre tudjon hozni. Rálátni magára létrehozóra sajnos nem lehet. Ezért megnyilvánulatlanként, vagy teremtőként, vagy Istenként hivatkozunk rá. 

Említettem, hogy mivel minden a megnyilvánulatlanból jelenik meg, úgy tűnik, hogy minden belőle is áll. Ha Istent helyettesítjük be a helyére, akkor minden Istenből van. És ezt így is érezzük, ha belehelyezkedünk a felébredt tudatosság állapotába.

Én, a felébredt tudatosság is Istenből vagyok. Én a felébredt tudatosság figyelem, ahogy a világ megjelenik a semmiből. És nem én, a felébredt tudatosság teremtek. Legalábbis én ezt találtam.

De akkor mi a helyzet Jézussal. Az Isten jobbján ül? De hát Istenre nem látni rá. Akkor hogyan mondhatnám, hogy a jobbján ül?

Valójában Jézus is egy ego, ugyanúgy, mint te meg én. A felébredt tudatosságból nézve ő is, én is és te is illúziók vagyunk, nem valóságosak, csupán mesehősök. Akármennyire is valódinak tűnik az ego világából nézve, az igazság nem ez.

Jézus egy felébredt ember volt, mint Mooji, Ramana Maharsi, és még sokan mások. Az akkori nyelvezettel mondta el azt, amit most mi mondunk. És ezt olyan emberek jegyezték le és adták tovább, akik nem felébredettek voltak. 

Hogy feltámadt-e? Valószínűleg nem. De ha mégis, lényegtelen. Felébredtként, hogy éppen milyen filmet nézel, és abban mi történik, teljesen mellékes. Feltámadt, vagy sem, nem fontos. Csak a film egy lehetséges jelenete. 

Amiről beszélt, az a fontos. Mert onnan beszélt. Még ha el is torzították a nem felébredt emberek a lejegyzeteléskor.

Mert azt, ahogyan egy felébredett látja a világot, egy nem felébredettnek nem lehet megérteni. Egy vaknak, hiába beszélsz a színekről, nem érti, hogy miről beszélsz. És sose fogja megérteni, csak ha látni fogja őket. Utána pedig nem tud másról se beszélni, csak a színekről. A többi vaknak. Akik nem értik, hogy miről beszél.

Így megy ez.

Attila