Miért van ennyi szenvedés, gonoszság a Földön?

2020.02.01

Ha az ego, a nem felébredett ember oldaláról nézzük, akkor is rengeteg választ kapunk.

Mondhatjuk azt, hogy sok rossz ember él közöttünk, akik a rossz dolgok elkövetésében lelik örömüket, vagy az élteti őket. A rombolás az életük.

Lehet, hogy ez a gonoszság velük született, vagy azzá váltak a körülmények hatására.

De van, aki azt gondolja, hogy ez mind az Ördög műve, aki megkísérti az embereket, hogy azok rossz dolgokat kövessenek el.

És vannak akik az gondolják, hogy így van egyensúlyban a világ, mert a jó dolgok csak a rossz dolgok ellenében létezhetnek. Vagyis a kettő együtt létezhet csak.

És ha kicsit visszanézünk a történelmünkben, több ezer éve tapasztaljuk ugyanezt. Szinte amióta csak tudjuk, van lopás, mások bántása, ölés, viszálykodás, szexuális bűnözés, mások kizsákmányolása, stb. Nincs új a nap alatt. Mérhetetlen gonoszságokat követnek el vallásos és nem vallásos, tanult és nem tanult emberek az idők kezdete óta. Háború, szenvedés, halál, nyomorúság mindennapos a Földön. De csak a közvetlen közelünkben is, ha a mi szintünkön vizsgáljuk, a verbális agresszió, hazugságok, árulások, fizikális agresszió, megcsalás, beszólások, hatalmaskodás mindennapos jelenségek.

Vajon hogyan látni ezeket a felébredett tudatosság szemszögéből?

Amikor felébredsz, és rádöbbensz arra, hogy az igazi éned hallhatatlan, nemtelen, névtelen, kortalan, anyagtalan valami, ami csak figyel, rádöbbensz arra is, hogy a világ és benne az ego, akinek addig hitted magad, csak egy illúzió. Úgy tűnik, hogy ez az ego lény valami által teremtve van, és olyan mint egy robot. Magától működik. Gondolatok jelennek meg benne a semmiből, az érzések ugyanúgy, és a cselekedeteket is magától végzi el. Én, az igazi én azt látom, hogy az nem én vagyok. Csak benne élek. De irányítani egyáltalán nem tudom. Amit tesz, azt magától teszi. És azt látom, hogy az egész világ ugyanúgy működik.

Valaki létrehozza és működteti. Úgy, ahogy egy filmet nézel a moziban. Valaki létrehozta, és lejátssza neked. 

Ebből az következik, hogy ez a valaki, nevezzük teremtőnek, ilyennek teremti meg ezt az illúziót. Ezzel a sok gonoszsággal együtt.

A nagy kérdés, hogy miért?

Sajnos felébredt tudatosságból nincs erre válasz. Onnan csak azt látni, hogy létre van hozva, és így működik. A miért kérdésre nincs válasz. Ami egyedüli válasz adható, az hogy csak. Minden egyéb feltételezés. Mégis, ha tovább erőltetjük a kérdést, akkor a legtöbb, amit mondhatunk, de ez is csak feltételezés, hogy ezt mind így akarja megtapasztalni a teremtő. De ezt sem tudhatjuk igazából. A teremtőre rálátni nem lehet, csak feltételezzük, hogy létezik. Az okokat pedig végképp elrejti előlünk.

Úgyhogy el kell fogadnunk, minden úgy történik, ahogy történnie kell. Azért mert csak. Mert a teremtő így akarja. Úgyhogy ha azt gondolod, hogy majd a mennyországban jobb lesz, nem lesz jobb. Nincs mennyország. Hogy majd a karma visszaadja, lehet visszaadja, de lehet hogy nem. A karma is illúzió. Hogy pokolra jut, aki gonoszságot követ el. Nincs pokol. Ha elkapják az ego világában, talán megbűnhődik, de mint tapasztaljuk, ez sem biztos. Hogy az egész világ majd jobb lesz? Nem tudhatjuk, hogy jobb lesz.

Ne keress értelmet a világban, az életedben. Fogadd el, hogy olyan, amilyen. A felébredés után se fog változni semmi. Csak már látod az egész "látszólagos értelmetlenségét". Add meg magad ennek a tudatnak. A megadás az egyetlen igazság. 

Attila