Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy felébredt/megvilágosodott ember?

2020.01.18

Sajnos a nem felébredt tudatosságú emberek hatalmas elvárásokat támasztanak azzal kapcsolatban, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, és hogyan kell viselkednie egy felébredt vagy megvilágosodott embernek. Ez több összetevőből alakult így ki.

Mivel a felébredt/megvilágosodott emberek olyan dolgokról beszélnek, amik egy nem felébredett számára felfoghatatlan, ezért azt gondolják róluk, hogy ezek az emberek valamiféle csodalény képességekkel rendelkeznek. 

Ráadásul nagyon sok írás, videó található olyan "tanítóktól" akiknek semmi köze sincs a felébredéshez. Csak azt hiszik, hogy felébredettek. És olyan dolgokat állítanak erről, amelyeknek semmi alapja nincsen. 

És valamilyen oknál fogva a buddhizmus misztikussága miatt, ami nagyon divatos lett mostanában, sokan azt gondolják, hogy minden buddhista szerzetes felébredt egyén is egyben. És hát akkor minden felébredt viselkedjen is úgy, ahogy ők.

Mindezt tetézi, hogy egy nem felébredett sajnos nem tudhatja, hogy ki felébredt tanító és ki nem az. Mert nem "hallja" a különbséget a beszédében, hiszen saját tapasztalata nincs, és a sok "tanításból" nem tudja kiszűrni, hogy mi valós és mi nem az.

Ezek alapján a nem felébredett emberek irreális elvárásokat támasztanak a felébredtnek tűnő emberekkel szemben. 

Azt gondolják, hogy egy felébredt ember legyen végtelenül jó, állandóan meditáljon, mindenkit látványosan szeressen, legyen állandóan kicsattanóan boldog, tudjon gyógyítani, avatni, tudjon energiát sugározni, sose lehessen felbosszantani, legyen aranyszínű az aurája, lásson bele a jövőbe, varázsszavakat mormoljon állandóan, és még nagyon sokféle marhaság van a köztudatban.

És természetesen a spirituális keresők már ezen "meglévő" tulajdonságok alapján választják ki, hogy ki hiteles és ki nem. Aki rendelkezik "ilyen" képességekkel, az biztosan igaz tanító. És néha minél elrugaszkodottabb a dolog, annál többen követik. A csodavárás, mint késztetés, mintha öröklött tulajdonságunk lenne.

Az igazság azonban pont ennek az ellenkezője. Akik a fent említett tulajdonságokkal rendelkeznek, azok szinte biztosan nem felébredett egyének, csak azt hiszik, hogy azok. És ezzel megtévesztenek nagyon sok embert.

A felébredt ember valójában pont ugyanúgy néz ki, mint a nem felébredt. Ugyanúgy éli az életét, mint más. Pár apró dolog van csak, amiben más. Általában csendesebb az átlagnál, mert látja a beszéd feleslegességét. Békésebb az átlagnál, mert elfogadja a világot olyannak, amilyen. A kedélyállapota kiegyensúlyozott, és nincsenek túláradó érzelemkitörései, mert átlát az érzelmein. Emellett szinte mindig jókedélyű, hiszen tudja, nincs értelme háborogni. Nem igényli más társaságát, mert egyedül is a teljességben érzi magát. Viszonylag jó egészségnek örvend, mert nem stresszeli magát, emiatt nem is betegszik meg. Nem panaszkodik, mire föl tenné, úgy is úgy lesz minden, ahogy lesz. És még sorolhatnám. Abszolút nem tűnik ki a többiek közül.

Vagyis teljesen átlagos képességekkel rendelkezik. De emellett képes onnan beszélni. Ez a legfontosabb különbség. Képes belehelyezkedni az önvalóba, és onnan szemlélni a "világot". Képes elmondani az önvaló "milyenségét", és hogy onnan hogyan néz ki a világ.

Minden egyéb hókuszpókusz hamis dolog.

Hogy fölismerd, ki az igazi tanító, hallgasd, amit mond. Ne higgy a hókuszpókusznak. 

Attila