Mooji – A két madár éleslátó története

2023.10.31

Ez a történet szerepel Mooji, A mindenségnél is hatalmasabb című könyvében. De így, ahogy elmeséli, még tanulságosabb. Írtam már erről 2020-ban.

És ugye megint arról szól ez az egész videó is, hogy ahhoz, hogy felébredj, nem kell tenned semmit. Csak vedd észre a figyelőt. Ennyi.

https://www.azvagyok.hu/l/a-ket-madar/?fbclid=IwAR34iMC0oRVNOPktESEfIqK0G2TGwD3FcZnE789nQ181ZSE0LpJFbtMVxps


Pár gondolat a videóban elhangzottakból:

Az első madár az ego, a második a figyelő. De vedd észre amit Mooji mond, hogy a figyelő madár valójában benne van az első madárban. Mit jelent ez? Azt, hogy az igazi énünk az egoban él, pontosabban az egon keresztül tud csak megnyilvánulni. Vagyis a felébredett énedet nem kívül kell keresned.

Azt mondja, hogy nem kell leállítanunk az első madár aktivitását ahhoz, hogy a másik madár figyelő pozíciójában legyünk.

Tedd szokásoddá ezt a megfigyelő nézőpontot, és a megfigyelés ereje fokozatosan át fog terjedni a tevékenységekbe is. Bármit csinálsz majd, ott lesz a háttérben a nyugodtság.

Ne próbáld leállítani az elmét, csak válj le róla, és csak legyél tudatában, hogy mi az ami éppen most csak történik. És akkor az esemény eltávolodik tőled, és nem marad más csak a jelenlét és a béke.

Erre a pontra eljuthatsz imával, meditációval is. És ez nem a világ elutasítását jelenti. És persze az egoval való azonosulási késztetés nagyon erős. De maradj kívül. Ne vonódj be.

Gyakorold ezt. Így visszatérsz az eredendő békédhez. Ezt a békét máshogyan nem érheted el. Sem pénzel, sem hírnévvel ez nem elérhető. Csak tanulj meg a figyelő lenni. Másra nincs szükséged.

Ha sikerül a tudatosság pozíciójában lenned, az ego elveszíti az identitását. Nem lesz más csak cselekedet.

Ezért nincs értelme az ego világ problémáiról beszélni. Mert az nem old meg semmit.

Ha beleszerettél valakibe, sose kell senki, hogy figyelmeztessen rá, hogy szereted őt. Ugyanezt kell megtalálnod a figyelővel kapcsolatban is.

Te nem a személy vagy, hanem a jelenlét. Ezért nem kellenek kérdések, mert azok nem segítenek. Engedj el mindent. Legyél csak a jelenben.

Bármi, amit el tudsz engedni, az azért lehetséges, mert az nem te vagy. Legyél teljesen üres. Ki vagy te, aki nem ragaszkodik semmilyen szándékhoz, koncepcióhoz?

Ne kapaszkodja a nevedbe, a nemedbe, a kultúrádba. Ne kapaszkodj semmibe. Mi marad akkor? De ne adj formát annak, ami marad.

Az elme azt fogja mondani, hogy nem látok semmit.

Bárki meg tudja ezt tenni. Mindenre szánunk időt, csak erre nem. De te csak azt akarod, hogy választ kapj a kérdésedre. Ne legyél lusta, csak figyelj.

Ne számíts valami nagy durranásra. Csak legyél a megfigyelő.


Végtelenül erős szavak ezek Moojitól. Imádom. Ha ezt a figyelőt meg akarod találni, akkor én segíthetek ebben.


Attila

Követhetsz a facebook spiritualitás csatornán is