Ne hibáztasd magad. Semmiért.

2022.08.27

A felébredés egyik legfontosabb felismerése, hogy nem létezik szabad akarat. Ez ugye azt jelenti, hogy te bármit is teszel, gondolsz, akarsz, érzel, azt nem te csinálod. Az csak történik veled. Létezik "Valaki", aki az egész életedet kitalálja, és úgy csinálja, hogy te azt hidd, hogy mindezt te irányítod. Közben pedig nem. Az irányítás is csak illúzió. A felébredés felismerése, hogy csak az "abszolút" létezik. Csak a "teremtő" létezik. Minden ő. Nincs különálló semmi sem. Minden belőle van, minden ő maga.

Ha ezt logikusan megvizsgálod, ez azt jelenti, hogy bármit gondolsz, azt a teremtő gondolja. Te csak azt hiszed, hogy azt te csinálod. Valójában az abszolút azt játssza, hogy mintegy elfelejti, hogy minden ő, és hogy csakis ő létezik. Azt játssza, hogy te egy tőle különálló lény vagy szuverén gondolatokkal, cselekedetekkel. Pedig ez nem így van. Ezt csak egy játék a részéről. Mert te ő vagy. Belőle vagy.

Nos, a felébredéssel ezt is meglátod. Ami elég mellbevágó felismerés egyébként. És elég sokáig is tart ezt felfogni. De ha végre el tudod fogadni, végtelen nagy szabadságot ad. Mert leveszi rólad a felelősség terhét. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha ezt felismered, onnantól bármit megtehetsz, mert nem te teszed, és a felelősség sem a tied. De nem ám. Mert az ego világban a tetteidért az ego világ szabályai szerinti felelősséggel is tartozol. És akármennyire is ellentmondásnak tűnik, de nem az.

A felelősség nem a tied, de vállalnod kell a felelősséget mindenért. De hogy ezt megértsd, fel kell ébredned.

Egyébként az egész elfelejtősdi, nem felfoghatatlan. Az abszolút csak így tud megtapasztalni. Mint amikor szerepjátékot játszol. Belebújsz valami szerepbe, és kipróbálod, átéled, milyen lenne, ha igaziból megtörténne. Persze tudod, hogy most csak játékból próbálod ki, de a játék közben ezzel nem foglalkozol. Ezt teszi a teremtő is. De a játék itt te vagy. Ami persze ő maga. Te csak a szerep vagy, hogy átélje, milyen is az, amit éppen átélsz.

Szóval, hogy az eredeti témára visszatérjek, a felébredés során megérted, hogy minden csak történik veled. Nem te alakítod az életedet, hanem az abszolút alakítja úgy, ahogy éppen történik. Mert azt akarja megtapasztalni, ami éppen történik veled. Legyen az akár jó, vagy éppen rossz.

Vagyis te nem tehetsz semmiről. Te nem rontasz el semmit. És bármilyen sikeres is vagy, az nem a te érdemed.

Csak éppen ezt játssza veled az "egy".

A felébredés után az ego elengedésének egyik fontos lépcsőfoka, hogy megértsd, nem a te hibád az életed. Te nem tehetsz semmiről. Az pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Nem te irányítod, még akkor sem, ha ez így tűnik. Add meg magad ennek a tudásnak. Add meg magad annak, hogy ez a sorsod, neked ezt és így kell megtapasztalnod. Add meg magad annak, hogy tehetetlen vagy. Add meg magad a teremtő akaratának. Legyen meg akarata szerint.

De értsd meg azt is, hogy ez a megadás nem egy passzív nemcselekvő megadás. Hanem egy aktív, élem az életemet, igyekezve a legjobbat kihozni belőle aktív magatartás. Te magad vagy az élet. Maga vagy a megtapasztalás. Éld, ahogy tudod, ahogy sikerül. Nem megoldás, ha kivonod magad ebből, és elvonulsz egy barlangba örök életedre meditálni. Mert abból nem tanulsz, abból nem fejlődsz, abból nem tapasztalsz. Az csak egy menekülés. Élj. Ez a feladatod. Akármilyen nehéz is, akármennyire küszködsz, vagy akármilyen jól is megy. Élj. Ez a dolgod.

És hagyd magad, hogy ez csak történjen veled. Csináld, ahogy bírod, de ne hibáztasd magad. Bármi hibát vétesz, bármilyen nehéz is a helyzeted, ezt kell megtapasztalnod. Igyekezz kijönni belőle, tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy jobb legyen, és bízz benne, hogy jobb lesz. Reménykedj benne, hogy hátha a teremtő megelégszik már a gondjaiddal, és ad egy lélegzetvételnyi boldogságot. És lásd meg az összefüggést a kettő között. Szenvedés nélkül nincs boldogság. A kettő együtt adja a megtapasztalást.

A felébredés abban segít, hogy már nem belülről látod, hanem kívülről. És az igazi énedből érzelemmentesen, gondolatmentesen, végtelen békével szemléled azt, ami történik veled. Azt, ami történik az ego életeddel.

Minden pontosan úgy történik, ahogyan annak történnie kell. Add meg magad ennek. Legyen meg akarata szerint. Te csak egy vízcsepp vagy az óceánban. De nem vagy elkülönülve az óceántól. Te magad vagy az óceán. Te, mint elkülönült vízcsepp, nem létezel. Csak az óceán egy vízcseppje vagy, ami része az egész óceánnak. Csak az óceán létezik. Nincs különálló vízcsepp. A vízcsepp csak illúzió. Ismerd fel ezt végre. És békere lelsz. Örökre.

Attila