Öld meg az egot, dobd ki az egot, mert az ego az összes baj forrása

2021.03.27

Számtalan spirituális tanítótól vagy mestertől hallani azt, hogy az egonak meg kell halnia ahhoz, hogy felébredhess. Ezek a mesterek bűnbaknak állítják be az egot, akit gyűlölni kell, mert csupa rossz dolgot tesz, és ő az, aki megkeseríti az életedet. Sajnos itthon ezek a magok kiváló táptalajra hullanak, hiszen nálunk gyűlölködni, különösen manapság, igazán népszerű dolognak számít. A lényeg, hogy legyen egy ellenség, akit utálhatsz, és a közös gyűlölet összetartja a hívőket.

A valóság azonban ettől nagyon-nagyon messze van. Az egot nem lehet és nem is tudod megölni. És ami a non plusz ultra, a felébredés után is megmarad. Pont ugyanolyan marad a felébredésed után is, mint volt előtte. Nos, akkor minek is foglalkoznál lehetetlen küldetéssel? Talán pont azért foglalkozol a gyűlölködéssel, mert így nem kell azzal foglalkoznod, ami tényleg előbbre vihet?

Ez pont olyan, mint amikor cigarettázol ahelyett, hogy egészségesen élnél. Mert könnyebb szívni azt a szart, mint helyette többet mozogni, és odafigyelni arra hogy mit és mennyit eszel. Akkor már inkább cigizel. Akkor már inkább utálom az egot, mint helyette egészségesen akarnék élni, vagy éppen a felébredés keresésére fektetném a hangsúlyt. Érted a párhuzamot? Értem én, hogy könnyebb utálkozni, de értsd meg, hogy az nem visz előrébb.

Az ego az, akiben él az igazi lényed. Csak most még nem veszed észre. Azt hiszed, hogy maga az ego vagy, pedig nem. Te egy nem anyagból lévő entitás vagy, aki csak mintegy lakásban, él az egoban. Azonban a teremtő azt játssza veled, hogy erről te ne tudjál. Hanem azt hidd, hogy te ez a lakás vagy. Azzal azonosulsz. Pedig ha egyszer észreveszed azt, hogy te nem a lakás vagy, hanem az, aki benne él, akkor meg fog változni az életed. Örökre.

Akkor fogod megérteni, hogy az egot nem kell utálni. Pláne nem kell megölni. Te le akarnád rombolni a házat, amiben laksz? Tudom, ez a ház nem a legjobb a világon. Zajos (gondolatok), omladozik (betegségek), de ez az otthonod. Ki kell békülnöd vele. Mert nem költözhetsz el onnan sohase. Fogadd el olyannak amilyen, és tanulj meg vele együtt élni, tanulj meg benne élni.

De leginkább akard felismerni azt, hogy te nem a ház vagy, te nem az ego vagy. Akarj felébredni. És ne gyűlöld az egot. Leginkább semmit se gyűlölj. Mert nem visz előrébb.

Attila