Párkapcsolat a felébredés előtt és után

2021.08.22

Az ego világában két nagyon erős késztetés van, amivel az igazi énünk (önvalónk) tulajdonságait próbáljuk keresni. Igaz, egyik esetben sem vagyunk rá tudatosak, hogy valójában az önvalónkat keressük.

Az egyik ilyen a transzcendentális keresése, a másik pedig a párkapcsolat keresése. A transzcendentálisban isteni önvalónkat keressük tudattalanul, míg a párkapcsolatban az egységélményt (teljességet) és az igaz szeretetet próbáljuk elérni, tudattalanul.

Vizsgáljuk meg, hogy az ego miért is rabja a párkapcsolatnak.

Véleményem szerint az ego világában lévő férfi-női párkapcsolat eredendően, kudarcra van ítélve. Nincsen olyan pont, amiben a két nem azonos lenne. Csak általánosságban nézve, eltér a gondolkodásunk, az érzelmi világunk, a fizikai teljesítőképességünk, minden. A férfi gondolatokban erős, a nő érzelmekben. A férfi szexet akar, a nő szeretetre vágyik. A férfi keveset kommunikál, a nő folyton. És még ezernyi más. Vajon véletlen lenne, hogy így alakult? Kizárt!

A teljes különbözőség ellenére mégis úgy lettünk kitalálva, hogy a párkapcsolatban a másik által, a másikkal közösen, a másikban, megtalálhassuk az igazi énünk, a felébredett énünk tulajdonságait. A szeretetet, ami vagyunk, és a teljességet, ami vagyunk.

A másik fél iránt kialakuló mély szeretet az igazi énünk egyik alaptulajdonsága. Bár nem vagyunk rá tudatosak, hogy ez az.

És a két test közös együttléte során megtapasztaljuk az egységélményt is, de erre sem vagyunk tudatosak, hogy ez az.

Az ego világában ezért a párkapcsolatok nehézségekkel terheltek. A párkapcsolatban az énego van a központban, és nem a másik megértése, megtapasztalása. Pláne nem a mi megtapasztalása. Én ezt akarom, én azt gondolom, hogy ez a helyes, én azt gondolom, hogy ennek így kell lennie, mert én jobban tudom. Stb. Én, Én, Én. Csakis én.

Valójában a párkapcsolatban meg kell haladnod az egot, hogy szeretetté válhass, hogy teljességbe kerülhess. És ez csak ideig-óráig sikerülhet. Az ego előbb utóbb visszaveszi a hatalmat, és akkor újra jönnek a problémák.

Mégis amikor sikerül, az olyan mély nyomot hagy benned, hogy folyamatosan vágysz a "tökéletes" párkapcsolatra, ahol ezt újra megtapasztalhatod. Pedig tökéletes ego párkapcsolat nincs. Az ego természetéből fakadóan állandóan problémákkal terhelt marad. Mert az ego amíg ő uralkodik, ő maga a probléma.

A felébredés után azonban a párkapcsolat megváltozik.

A felébredés után eleve a teljességben élsz. Az igazi éned maga a minden. Így már nem kell keresned semmit, mert már minden vagy. Már nem vágysz semmire, mert minden vagy. Már nem hiányzik semmi, mert minden vagy.

Természetesen közvetlenül a felébredés megtapasztalása után még nem, mert kell idő, míg a mélyülésben eljutsz eddig a megértésig.

De vajon akkor feleslegessé válik a párkapcsolat?

Igen is meg nem is. Már nem vágysz rá, hogy mindenképpen párkapcsolatban élj, mert teljes vagy magadban is. De ha mégis párkapcsolatban élsz, úgy is jó. A párkapcsolatnak vannak előnyei, ami segít még jobban a tudatosságban maradnod. Például, ha abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy a párod is felébredett, akkor közösen képesek vagytok szinte állandóan jelen lenni, vagy jelenlétben lenni. Mert ha az egyik kiesik, a másik azonnal tudja erre figyelmeztetni. És az igazi énben lenni maga a végtelen béke és szeretet. A jelenlét egyszerűen fantasztikus.

De ha egyedül vagy felébredett a párkapcsolatban, akkor is sokkal elfogadóbb leszel. Persze ha nem eleve menthetetlen kapcsolatról van szó. Mert akkor lehet, hogy ez az állapot fogja meghozni neked a régen várt döntést, hogy változtass. Ellenben ha egyedül vagy felébredett a kapcsolatban, akkor a párod tudattalanul biztosan fel fogja hozni benned azokat a területeket, ahol még nem tudsz tudatos maradni. Ha ezeket észreveszed, gyorsabban tudsz majd mélyülni. Pont azokat a gombokat fogja rajtad megnyomni, ahol még nincs megértésed a felébredést illetően. És ezeknek fel kell jönniük, hogy a felébredés tüzében eléghessenek. Ez nem könnyű időszak. Felébredettként is megszenveded ezt.

Természetesen a felébredés után is megmarad az ego. De már nem ő uralkodik. És ez a legnagyobb áldása a felébredésnek. Minden a helyére kerül. Az ego csak a film szereplője lesz, akit figyelsz, hogy éppen mit gondol, érez, csinál. De az igazi én fénye átvilágít az ego énen, így az lassan békésebbé, szeretettelibbé válik. Önvalóként élni az életedet lenyűgöző jelenség.

Ha egyedülálló vagy, akkor pedig ez a mindenáron párkapcsolatba kerülni vágy megszűnik. Lassabban mélyülsz, mint párkapcsolatban, de nyugodtabban. Nem olyan intenzív, de békésebb. És ez nagyon kielégítő lehet a számodra.

Egy szónak is száz a vége, a felébredés teljesebbé teszi az életedet. És ha ezt párkapcsolatban, netán közösen élitek meg, akkor véget ér a szenvedés. Új szakasza kezdődik az életednek. Amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

És íme Mooji szavai ugyanerről. Tanulságos.

Attila