Ramana Maharsi

2020.02.04

1950-ben halt meg 70 éves korában, rákban. A tanításából kiderül, hogy a felébredést tanította, nem a megvilágosodást. Tehát ő egy felébredt tanító volt, és nem megvilágosodott tanító. 16 éves korában ébredt fel, majd onnantól lemondott minden a testiséggel kapcsolatos vágyáról, és adományokból élt. 

Folyamatosan az önvalóban, az igazi énben tartózkodott, ezért a jelenlét állapota nagyon erős volt nála. Ezt annak a felébredettnek, aki nem dolgozik, nem kell a mindennapi életben részt vennie, viszonylag könnyű elérnie. Ha a felébredésről beszél egy felébredett mester, biztos, hogy ott van, és onnan beszél. Ő pedig csak ezzel foglalkozott.

Ha megnézed az alábbi videót, akkor egy beteg öregembert látsz, aki 70 évesen hal meg úgy, hogy egész életében nem csinált semmit. Mégis erős az a tévhit a keresőkben, hogy a felébredés után minden betegség megszűnik.

Egy felébredettnek a csend teljesen mást jelent, mint a nem felébredettnek. Az önvalónak az alapállapota a csend. Az egonak az alapállapota a gondolatok sokasága. Így egy nem felébredettet arra kérni, hogy maradjon csendben, teljesen felesleges. A jelenlét ereje, ami őt körülvette, azonban segített csendben maradni a követőknek. De amikor távol voltak a mestertől, a gondolatok visszatértek. 

A tanítása, a ki vagyok én, sajnos félreérthető. Egy nem felébredett erre a kérdésre csak a test-elme-érzelem alkotta rendszert, vagyis az egot tudja válaszul adni. Mintha a vakot kérnéd folyamatosan arra, hogy lásson. Hiába kéri, hogy találjon valaki mást az ego helyett a ki vagyok én kérdésre, ez szinte lehetetlen. 

Ő az indiai kultúra tanítója. Nem szabad túlmisztifikálni, mert olyan szavakat használt, amit abban a kultúrkörben megszokott. Egy európainak azonban azok a szavak egzotikusak, érthetetlenek, ezért misztikusnak hatnak. Érdemes a helyén kezelni ezt. 

Nem kell egy mestert sem imádni. Attól nem fogsz felébredni. 

Vizsgálgasd a gondolataidat, honnan jönnek. Figyeld meg. Ezzel foglalkozz ahelyett, hogy valami mesternél üldögélsz évek óta és mindenféle hókuszpókusszal foglalkozol. 

Attila