Szepes Mária – A Vörös Oroszlán

2020.02.18

Vajon felébredt volt Szepes Mária? A Vörös Oroszlán segít a felébredésben? Adhat beavatást?

Sajnos nem, nem, és nem.

Olvastam a könyvet, bár már jó pár éve, kedves ezoterikus mese. Szepes Máriának buddhista alapokon nyugvó ezoterikus tudása volt. Ezt ülteti át a könyvbe is. Nem onnan beszél, és a könyv is csak körítés. A valódi felébredéshez nincs köze. 

Persze nyugodtan el lehet olvasni, de nem szabad elhinni azt, hogy a felébredés vagy megvilágosodás olyan folyamatok eredménye lenne. Olyan ez, mintha olvasnál a horoszkópokról. Az is ezotéria, mégis ugyanolyan távol áll a felébredéstől és a megvilágosodástól, mint a fentebb említett mű.

A felébredés egyszerű, egy pillanat műve az egész. Egyszercsak észreveszed, hogy ki is vagy valójában. És ezzel együtt megérted, hogy nem a tested vagy, nem a gondolataid vagy, és nem az érzéseid vagy, ahogy eddig hitted. Hanem egy örökké létezett és létező anyagtalan tér vagy, amiben minden megnyilvánul. Ennek az elérése bárki számára adott, ez a kapu már nyitva van.

A megvilágosodás továbbra is kegyelem. Azt nem tudni, hogy ki és mikor, és mennyi időre kapja meg. Ott minden vagy. Ott már nem csak látod és tudod, és érzed, hogy az vagy, hanem tényleg az vagy. Valahogy több, mint a felébredés. Ott a teljes elkülönültség megszűnik. Már nem a látó vagy, aki a testben lakozik, hanem a látás leszel, ami azonos mindennel. Sajnos nem tudom jobban leírni. Más dimenzióba kerülsz.

Ami fontos, ne ragadj le sehol. Vizsgálj meg mindent, és haladj tovább. Legyen benned égő vágy, hogy megtapasztald a felébredést vagy a megvilágosodást, és minden percben ezzel foglalkozz. Persze úgy, hogy közben ne add fel az eddigi életedet. Nem kéri és nem kérheti ezt tőled senki sem. Nem kell buddhistává, Krisnássá vagy egyéb valakivé válnod. Minden ilyesmi csak az utadat hosszabbítja meg. Ne menekülj a meditációba se. Az sem megoldás, csak pillanatnyilag segít. Keress, olvass, kutass. És figyelj.

Attila