Tényleg tudok teremteni?

2020.04.01

Ahhoz, hogy el tudd fogadni a válaszom erre a kérdésre, meg kell értened, hogy kik is vagyunk valójában.

Az ego, akinek hisszük magunkat, valójában nem más, mint egy színész, aki éppen egy színdarabban, vagy filmben szerepel.

A színdarabban vagy filmben szereplő színészek egy előre megírt szöveget mondanak el, előre kitalált jelenetet játszanak el. A filmbeli gondolataik, érzéseik cselekedeteik nem a sajátjuk, hanem meg van írva a forgatókönyvben, és ők csak eljátsszák.

A spirituális felébredés pillanatában azonnal meglátod, hogy az ego, akinek addig hitted magad, csupán ez a színész. Annyi a különbség a mi általunk ismert színészektől, hogy nem előre betanult szerepet játszik, hanem a szerep spontán éppen akkor íródik. Mintha a forgatáson vagy az előadáson folyamatosan éppen akkor instruálnának. A felébredés pillanatától kezdve folyamatosan látod ezt az instruálást, vagy vezénylést, irányítást, nevezhetjük bárhogy. Hogy ki a vezénylő, hogy ki teszi mindezt, azt nem látni. Az egész a semmiből bukkan fel. Az ego a felébredésig, ezeket az instrukciókat sajátjának tekinti. 

A felébredéskor, amint látod, hogy az ego éned csak egy színész, és minden csináltatva van vele, megérted, hogy az egonak nincs szabad akarata sem.

Szóval akkor a kérdés, hogy tudok-e teremteni? 

A válasz az, hogy nem. 

Ha próbálsz is teremteni, mivel a szereped éppen akkor folyamatosan íródik, semmi garancia nincs arra, hogy sikerül. Éppen ahogyan a szerep alakul. Semmilyen törvényszerűség nincs arra, hogy ha így meg úgy csinálod, akkor a teremtés sikerülni fog. Nincs ilyen. Maga a teremtős játék sem a sajátod, azt is csak játsszák veled. Ezek mind az ego világ részei, ami mind illúzió. Az illúzióval foglalkozni felesleges. Bármit csinálsz az illúzióban, az illúzió marad. Nincs benne semmi törvényszerűség. A filmben vagy a színdarabban, amiben játszol, bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. Abszolút semmi garancia nincs arra, hogy a te életed jól fog alakulni. Sőt. Ebből kitörni így nem lehet. 

És ha megnézed az igazi felébredett tanítókat, Mooji, Papaji, Spira, Adyashanti, Maharsi, Osho, Tolle, egyik sem említi sohasem a teremtést. Mert nincs értelme foglalkozni vele. (Mint ahogy a gyógyítással sem.)

Szóval, ha a tanítód azt tanítja, hogy így meg úgy lehet teremteni, akkor én azt javaslom, hagyd ott. És olvass és nézz videókat inkább a fentebb említett tanítóktól. 

Persze csak akkor, ha a felébredés érdekel. Ha nem érdekel, inkább csak a csiribiri spirituális csillogás vonz, akkor próbálkozz csak. De kérlek vegyél egy füzetet, és írd le, hogy miket próbáltál teremteni, és ebből mi valósult meg. Ha mindet felírod, amit próbáltál, és megnézed, hogy hány sikerült, rájössz, hogy az egész nem több, mint amit a véletlen hoz.

Inkább felébredni akarj, ne teremteni. Ez a kiút. Hogy átláss az illúzión.

Attila