Ügyelj a gondolataidra!

2022.01.23

Kérlek ne dőlj be annak, aki ezt tanítja neked!

A minap hallgattam egy "felébredt" kolléga tanításait arról, hogy mire és hogyan gondolj.

Megmondom őszintén, már nem könnyű más tanítását hallgatnom. Mivel évek óta élem a felébredett tudatosságot, újat nem tudnak már mondani nekem. Akkor meg minek.

Olyan ez, mintha három Michelin-csillagos séf lennél, és emiatt már nem igazán tud lázba hozni Mari néni rántotta receptje. Ha érted mire gondolok.

De néha körbenézek a cikkeimhez témának, milyen "új" okosságot lehet találni felébredéssel kapcsolatban. Így bukkantam megint a mire gondolj és mire ne témakörre.

Azt kell megértened, hogy a gondolatok olyanok, mint a lélegzés. Nem tudod befolyásolni őket.

De próbáld csak meg tartósan máshogy venni a levegőt. Próbálj meg mondjuk tartósan nagyokat lélegezni. Vagy egy kicsit és egy nagyot felváltva. Meddig sikerül? Egy kis idő után elfelejted folytatni, ugye? Azért, mert ez egy automatizmus.

Pont, mint a gondolatok.

A gondolatok is automatikusan generált dolgok. Azok a semmiből bukkannak fel, és oda is tűnnek el. Te nem tudod irányítani őket, nem tudod létrehozni őket, nem tud leállítani őket. Azért, mert nem te gondolod a gondolataidat.

Ha felébredtél, akkor ez a legelső dolgok egyike, amit megértesz.

Vagyis aki azt tanítja neked, hogy miképpen és hogyan gondolkodj, és miképpen és hogyan figyelj a gondolataidra, mert azok teremtik meg a világodat, az nem felébredett tanító. Pont.

Csak ismételni tudom magam, hogy nézd meg a nagy tanítók tanításait. Sem Mooji, sem Papaji, sem Tolle, sem Spira sose beszél arról, hogy mire szabad gondolni, és mire nem. Vajon ők hazudnak? Én szerintem nem!

Nem a gondolatokkal kell bajlódnod, hanem meg kell haladnod őket. A felébredés révén már rájössz, hogy nem hozzád tartoznak. Ezért már nem zavarnak többet. Mint ahogy a lélegzésed sem zavar. Észre sem veszed, hogy csinálod.

Nem a gondolatokkal van baj, hanem hogy azt hiszed, hogy azok te vagy. Hogy azonosulva vagy velük. Az azonosulást szüntesd meg, ne a gondolatokat. Az azonosulást a felébredéssel szüntetheted meg. Ennyire egyszerű az egész.

Érted-e már? :)

Attila