„Út a megvilágosodáshoz”

2019.12.20

Spirituális értelemben megkülönböztetünk alvó tudatosságú embert, felébredt tudatosságú embert, jelen lévő tudatot, jelenlétet, megvilágosodott embert és megvilágosodott állapotban lévő embert. Ezek mind eltérő megtapasztalások. 

Ezek közül nem a legfontosabb, de kétségtelenül a legcsodálatosabb a megvilágosodás megtapasztalása. Nem hiába hívják teljességnek is. Totális paradigmaváltás az eddigi megtapasztalásaidhoz képest. Minden, amit addig hittél a világról, azonnal szertefoszlik és valami egészen más tárul a "szemed" elé.

Amikor megtörténik a megvilágosodás, azonnal tudod, hogy ez az. Mert minden triviálissá válik a számodra. Maga leszel a tér, és a térben megnyilvánuló minden. Mindennel egynek érzed magad. Maga leszel a gondolat, a szeretet, az energia, az élet. Elképesztő, leírhatatlan, elmondhatatlan csoda ez, de mégis a legtermészetesebb dolog, amit valaha megtapasztalhatsz.

A megvilágosodáshoz vezető út általában négy lépcsőfokon megy végbe. Ezt a négy lépcsőfokot nem te éred el, hanem történik veled.

Mint sokszor, itt is van egy nulladik lépcsőfok, mégpedig az, hogy spirituális értelemben keresővé fogsz válni. Valahogy azt veszed észre, azt kezded érezni, hogy valami nincs rendben a világban, mintha valami furcsa lenne a világ működésében. Ekkor elkezded keresni, hogy miért érzed ezt, és rátalálsz a spiritualitásra. De ha ezt a cikket olvasod, akkor te már kereső vagy. Ezért ezt nem számítom lépcsőfoknak.

Első lépcsőfok a test.

A test függőségmentessé válik. Mit is jelent ez?

A test elkezd megtisztulni. Mindenféle fizikai függőségtől lassan megszabadul. Megszűnik például a kávé, a cigaretta, az alkohol, a kóla, a csokoládé és egyéb dolgok kényszeres függősége. Ez nem azt jelenti, hogy nem iszol többet kávét, vagy nem eszel csokit soha már, ellenben nem leszel ezek rabja. Egyszerűen megvagy nélkülük. Az étel csak szükséges valamivé változik számodra. A többi ilyen szenvedély is elmúlik. A test könnyűvé válik emiatt, mert ezek a függőségek kötései elengedődnek. A test fellélegzik.

Ezek mellett megjelenik a test fittsége iránti igény is. A test jóleső gondozásával, mint például a jóga, a test felszabadul, légiessé válik. Oldódnak a görcsök, bejáratódnak régen nem használt csatornák. A tested hálás lesz neked ezért. Úgy érzed megfiatalodtál.

Ezeket a változásokat nem kényszerből teszed, nem erőből teszed, hanem belülről jövő indíttatásból, jólesően. Hiszen nem te csinálod, hanem történik veled.

A test tisztulását felgyorsíthatja egy megvilágosodott mester és követői társaságában eltöltött idő is, ahol a mester és a tanítványok erős jelenlévő tudatossága és jelenléte felerősíti azt. A folyamatban végül valahogy megszűnik a testtel való erős azonosulás. Lazább azonosulás alakul ki. Már nem ural téged a test, hanem a társad lesz. Először életedben igazán jól fogod érezni magad a bőrödben.

Második lépcsőfok az elme.

Az elme akarás-mentessé válik. Mit is jelent ez?

Az elme mindenféle elérendő célt elkezd feladni. Egyszerűen csak van. A pillanatnak él. Elfogadja a pillanatot olyannak, amilyen. Nem törekszik semmit elérni. Elfogadja, hogy pont úgy jó minden, ahogy van. Nem akar pénzt, gazdagságot, hatalmat, házat, akármit. Teszi a dolgát, intézi az életet, de nem erőből, hanem áramol vele. Szemlélődik a világban, figyeli az eseményeket, de nem ítélkezik. Béke van az elméjében. Rájön, hogy a jó és a rossz egymás nélkül nem léteznek. Minden úgy jó, ahogy van. Az elme elcsendesedik és kitágul. Kezdi befogadni az egész világot.

Harmadik lépcsőfok az érzelem.

A szív megtelik szándék nélküli szeretettel. Mit is jelent ez?

A hullámzó érzelmek helyett a szeretet érzése kezdi eltölteni a szívet. A szív megnyílik a szeretet felé. Boldogság érzése lepi meg az embert minden pillanatban. Ez a boldogság nem a külsőségnek szóló magamutogató szeretet vagy boldogság, hanem egy belülről fakadó, mindent átölelő, mindent elfogadó feltétel nélküli szeretet. Abból a felismerésből fakad, hogy minden csodálatos. Egyszerűen megbánthatatlanná válik az ember, könnyedén elfogadja a mások dühét, leperegnek róla ezek az érzelmek. Mélyen legbelül a kitárulkozó szív mindent befogad, mindent magába ölel, mindent átölel a világon.

Negyedik lépcsőfok a vágy a megvilágosodás megtapasztalására.

Égő vágy alakul ki a teljesség megtapasztalására. Mit is jelent ez?

Már érti a test az elme és a szív, hogy van valami, ami felül áll az eddigi megtapasztalásain. Érti, hogy a megvilágosodás hasonló állapot, mint a meditációban tapasztalható kitágulás és egységérzet, de közben a test ébren van. Érti, hogy ő egy valami nagyobbnak a része, érti, hogy "legyen meg az ő akarata", de nem tudja elképzelni, hogy milyen az. És égő vágya van, hogy ezt megtapasztalja.

Ötödik lépcsőfok, a ráadás.

A vágy a megvilágosodásra is elengedődik. Majd zuhanás jön a jelenlétbe, és egyszercsak kitágulsz, és minden leszel. És csak ámulsz és ámulsz a csodán, ami történik. Mert rádöbbensz, hogy a lehető legnagyobb kegyelemben részesültél.

Elképesztő 

Attila