Van-e különbség a nő és a férfi felébredése között?

2020.12.09

Nos, Osho szerint igen.

Véleményem szerint a férfiak és nők a morfológiai különbségeken túl, a személyiségük megnyilvánulásában is alapvetően eltérnek.

Véleményem szerint a nők személyiségének megnyilvánulásában az érzelem nagyobb arányban van jelen, mint a férfiaknál, ellenben a gondolattal, ami szerintem a férfiak személyiségének megnyilvánulásában van nagyobb arányban jelen, mint a nőknél.

Véleményem szerint ez nem rossz vagy jó, hanem olyan amilyen. A teremtő játékos kedvének megfelelően van így.

Osho a megvilágosodást ez alapján különbözteti meg, vagyis szerinte a nők a szívükön keresztül, míg a férfiak a fejükön keresztül érik el. (Osho: Az én utam a bárányfelhők útja) Vagyis a nő a szeretet felől, a férfi a béke felől éri el a magvilágosodást. Abba most ne menjünk bele, hogy Osho nem tett különbséget a felébredés és a megvilágosodás között.

Én azt látom, hogy a felébredés során megtapasztalt "igazi én" minden esetben ugyanaz. Ugyanazt tapasztalja meg a nő és a férfi is, mert ez egyetemes megtapasztalás. Amikor felébredsz, látod, hogy az igazi lényednek nincs neme, mint ahogy nincs kora sem, és hát nem is anyagból van. Ha vizsgálgatod, hogy akkor mégis miből van, akkor úgy lehetne legjobban leírni, hogy fényből van, szeretetből van, ürességből van, békéből van, térből van. Ezek mind ugyanannak a különböző megnevezései, de ezek jelen esetben szinonimák is.

Akkor mégis van különbség, vagy nincs?

Nos, a felébredés során megtalált én is csak az egon keresztül tud megnyilvánulni. És bár a megtapasztalás lényege azonos, az ego szűrője eltéréseket okozhat a megtapasztalás megélésében.

Vagyis, mivel véleményem szerint a női ego nagyobb arányú érzelemmel nyilvánul meg alapból, mint a férfi, ezért a felébredést is sokkal jobban a szeretet oldaláról éli meg. Sokkal jobban a felébredésnek a szeretet, mint érzelem, részét érti meg. Vagy megfordítva, az önvaló, vagyis az igazi én, a nők esetében a több érzelemmel rendelkező egon keresztül nyilvánul meg. Így a szeretet, mint tulajdonság jobban átsüt, mint a többi szinonim fogalom.

És vica versa, a férfi inkább békeként éli meg a felébredést, vagy az igazi én béke tulajdonsága nyilvánul meg jobban az egon keresztül.

Ahogy figyelem más felébredettek megnyilvánulásait, talán van egy kis igazságtartalma ennek az állításnak. Bár ellenpéldát is tudnék mondani. Az ellenpéldám neve Jézus.

Attila

És búcsúzóul, a béke és a szeretet legyen veletek. Kinek-kinek személyiségtípusának megfelelően. :)