Vigyázz a felébredettekkel, még velem is!

2022.04.25

De különösen vigyázz a mester tanítványaival!

A veszélyt természetesen az emberi énjük (egojuk) jelenti.

A felébredés egy különleges dolog. De csak részben érinti az ego (a személy) működését. Az a felébredés után is nagyjából ugyanolyan marad, mint előtte volt. Nem hiszed? Nem baj! Azért gondolkodj majd el azon, amit most írok neked!

A felébredésre, megvilágosodásra végtelen mennyiségű téves hiedelem rakódik. Ennek oka, hogy amikor egy felébredett vagy megvilágosodott az igazi (felébredett) énjéről beszél, akkor olyanokat mond, hogy az halhatatlan, hogy szeretetből van, hogy békéből van, hogy fényből van, hogy minden ő, stb. És ez nagyon vonzó egy kereső számára. Hiszen ki ne akarná ezt elérni?

De ezeket az állításokat hallva milyen következtetésre jut a nem felébredett kereső? Hát arra, hogy maga az előtte ülő ember, maga a mester, a mester teste, a mester személye az, ami halhatatlan, ami szeretetből van, ami békéből van, ami fényből van. Nem érti meg a kereső, hogy a felébredett nem a testéről, nem a személyéről beszél, hanem az igazi énjéről.

Mert sajnos az igazi én mindenki számára (még a felébredett számára is) láthatatlan. Láthatatlan, mert nem anyagból van. Ezt a nem anyagból lévő ént találta meg a felébredett mester, és erről beszél egyfolytában. Ez a láthatatlan én van fényből, van szeretetből, van békéből, és ráadásul hallhatatlan is. Nem pedig a test. Nem pedig az ego. Nem pedig a személy.

Tehát a kereső, mivel nem lát mást, a mester egoját gondolja felébredettnek. És azt kezdi el imádni. Azt kezdi el követni. Ez így volt Buddha idejében, Jézus idejében, Ramana Maharsi idejében, és így van ma is. Emiatt van a rengeteg téves hiedelem. Mert évezredek óta félreértik ezt az egész tanítást.

És emiatt gondolják a keresők azt is, hogy a felébredett vagy megvilágosodott ember mint személy, csodálatos, tökéletes, jóságos, szeretettel teli. Hiszen a mester, aki azt mondja, hogy szeretetből van, fényből van, az csak jó ember lehet. Nos, egy frászt! A kettő, a felébredett én és az ego én, nem függ ilyen szorosan össze! És a mester az igazi énjéről beszél, nem az ego énjéről.

Mint az elején is írtam, az egot a felébredés csak kismértékben érinti. Az ego én többé kevésbé ugyanolyan marad a felébredés után is, mint előtte volt. Szerencsés esetben egy normális egoval rendelkező ember ébred fel. És akkor nincs semmi baj. De ha önző volt előtte, ha uralkodásra hajlamos volt előtte, ha lekezelő volt előtte, ha szociálisan problémás volt előtte, ha beteg volt előtte, azok a tulajdonságok is megmaradnak a felébredés után. Mert az ego nem hal meg. Illetve nem úgy hal meg, ahogy te gondolod. Nos, ha ilyen emberből ráadásul mester lesz, akkor az többet fog ártani, mint használni.

És ha ilyen problémás mestert követsz, akkor jaj neked! Mert akkor akár megalázhat téged, magához láncolhat téged, elszedheti a pénzed, és közben egy tapodtat sem fogsz előrébb jutni a felébredésed dolgában.

Ezt könnyen beláthatod te is. Csak vizsgáld meg az általad követett mestereket! Mindegyik tökéletes ember? Ugye hogy nem?

Legyen gyanús, ha túl sok pénzt fizetsz neki a tanításért (magyarán belőled él), vagy ha megaláz, vagy csak a saját problémáiról beszél, ha űz téged, hogy minél több elvonulásán legyél ott, ha a többi mestert szapulja, vagy bármi más módon próbál magához, az ő szangájához kötni téged. Legyen gyanús, ha túl erőszakos, ha olyan kijelentéseket tesz, amit más mestertől nem hallasz, ha túl nagy az egoja, ha bármilyen formában gyógyít. Mert akkor bizony csapdába kerültél. Mert akkor egy olyan mestert követsz, aki nem veled foglalkozik. Aki nem a te felébredésedet akarja segíteni. Sőt. Jobban inkább hátráltatni fog.

És kérlek különösen legyél óvatos a mester mellett lévő legrégebbi és legjobb tanítványaival. Azok közül sok fanatikus. Emiatt kegyetlenebbek. Ők biztosan nem felébredettek. De az egojuk végtelen nagy lehet. Ha felébredettek lennének, már nem lennének ott, hidd el nekem.

Tudd, hogy egy igazi mester csak egy dologgal foglalkozik. Azzal, hogy te felébredj. És ezt nem a megalázásoddal éri le, hanem azzal, hogy szépen finoman tereli a figyelmedet befelé, ahol az igazi énedet keresned kell. Mert az igazi énedet neked kell megtalálnod, méghozzá magadban. Mert most is ott van. Csak még nem vetted észre. Ezt semmilyen mester nem fogja helyetted megtalálni. Neked kell megtalálnod. Ebben, és csak ebben kell segítenie egy mesternek, hogy ezzel foglalkozz, és ne varázslással meg az ego életed jobbításával.

Én csak téged akarlak figyelmeztetni! Ne kövess vakon senkit sem. Kételkedj. És ha bárhol bántanak, lehülyéznek, parancsolgatnak neked, és még ezért végtelen sok pénzt is fizetned kell, akkor nem jó helyen vagy. Onnan menekülj!

Attila